Naperőművet építenek Inárcson a környezetvédelem jegyében, de kivágnak miatta 89 hektár erdőt

Igaz, nem őshonos fákról, hanem telepített erdőről van szó.

2019. február 22., 18:21

Szerző:

Nem egészen egy éve, 2018 márciusában készült el a Pest megyei Inárcson két darab naperőmű, név szerint Inárcsi Naperőmű 1. és Inárcsi Naperőmű 2. Az inárcsi polgármester, Gál Imre az átadáskor egy interjúban azt mondta,  hogy az erőmű környezetbarát energiaforrást biztosít, és így nem pusztítjuk tovább környezetünket. Már ekkor szó volt arról, hogy ez a terület a jövőben bővülni fog - írta az Index.

A Virgin Solar Kft. és az EZRT-Solar Finance Kft. két újabb, egyenként 49,9 MW-os naperőművet készül kiépíteni a település ipari külterületén. Gál Imre szerint a két új naperőmű összes területigénye 156,26 hektár.

„A beruházással érintett összesen 89 hektár erdő, rendeltetését tekintve ipari faanyag kitermelés célú, nem őshonos akác erdő. A csereerdősítés során pedig 91,57 hektár méretű új, nem invazív fajokból álló erdőt telepít a fejlesztő” - mondta a polgármester a hírportálnak.

A kiválasztott fás terület tehát a polgármester és a vállalkozók szerint sem esik természetvédelmi oltalom alá. Néhány inárcsi lakos azért eléggé kétkedve fogadta az ötletet, főleg, mert az egész megegyezés teljesen titokban történt, és nem kérdezték meg róla előtte a település lakóit. Egy zárt kibeszélős Facebook-csoportban is hosszasan ment erről a helyiek beszélgetése, akik arra is panaszkodnak, hogy a kivágásra ítélt erdő fogja fel a port, de valaki gombászni szokott ott.

Az erőmű a tervek szerint 2020 végén kezdi meg a működését. Bár az önkormányzat tartott közmeghallgatást a napelemparkról, ahol főleg annak környezeti hatásairól volt szó, azonban a helyieknek meghirdetett két időpont közül állítólag csak az egyik volt valódi.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.