A NAIH elnöke szerint aggályos, hogy Karácsony Gergely stábja milyen sok ajánlóívet vett fel

2019. szeptember 4., 10:18

Szerző:

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke szerint a józan ésszel és az ajánlások gyűjtését szabályozó törvények szellemével is ellentétes az, hogy a hírek szerint aránytalanul nagy mennyiségben vett fel ajánlóíveket Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt stábja - írja a szerdai Magyar Hírlap.

Önkormányzat 2019 - Karácsony Gergely fővárosi kampánynyit
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Péterfalvi Attila szerint az ajánlások hivatalos gyűjtése fontos lépése a választási folyamatnak, de a szükséges ajánlások kétszeresével, azaz legfeljebb tíz-tizenkétezer aláírás begyűjtésével biztosítható az adott jelölt indulása. A NAIH elnöke éppen ezért teljesen feleslegesnek tartja a hivatalos ívekre való adatok további gyűjtését azt követően, hogy az aspiráns már leadta a szükséges számú ajánlást.

Péterfalvi Attila úgy véli, az MSZP-P politikusának utcai aktivistái, más pártokhoz hasonlóan, a saját aláírásgyűjtő íveikkel kellett volna, hogy folytassák a támogató szavazói aláírások gyűjtését. A Karácsony-stáb eljárása nem jogszabály-ellenes, mégis ésszerűtlen, s a korábbi évek szavazói adatokkal való visszaélései miatt rossz emlékeket idéz fel. A Zuschlag János elleni egyik első eljárásban a volt szocialista politikus vallomásában szerepelt, hogy az MSZP lemásolta a 2006-os kopogtatócédulákat - emlékeztetett Péterfalvi Attila, aki a 2010-es esetekről csak azért nem beszél, mert azok még nem évültek el.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.