Nahát, előkerült a másik honvédségi business jet, ami valóban kormánygép

2018. december 6. 18:20 - szerző: 168 Óra

Most már tényleg van kormánygépe Magyarországnak. A Zoom.hu megtalálta a kormány és a Honvédelmi Minisztérium által vásárolt másik business jet repülőt is. Ez pedig nem katonai repülőgépként üzemel, a másik viszont egyértelműen polgári gép. Így is vette nyilvántartásba a Légügyi Hatóság, csak éppen egy HM-cég a tulajdonosa.

Képünk illusztráció, de a Magyar Honvédség által megvásárolt példány is szürke. Légierőszürke
Fotó: Youtube

Van az augusztusban a HM kecskeméti repülőbázisára érkezett, 606-os katonai lajstromszámú, katonai jelzésű és csukaszürke katonai festésű Falcon 7X, amit a Honvédség állítása szerint szállító- és futárgépként használ.

És van egy másik Falcon 7X is, amely az állami Légügyi Hivatal aktuális, december 3-i polgári légi jármű adatbázisában szerepel HA-LKX polgári lajstromjellel, a tulajdonosaként pedig a HM leánycége, a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. (HM EI) szerepel a papírokban.

Egészen biztosan két különböző járműről van szó, mivel az egyik 606-os azonosítóval, vagyis a katonai célú gépeknél használt háromjegyű oldalszámmal repül, míg a másik polgári légijárműként szerepel a nyilvántartásban ugyanebben az időben, a polgári gépeknél használt ötbetűs HA-LKX lajtromjellel, HM-es tulajdonként, 2019. november 8-ig érvényes légi alkalmassági bizonyítvánnyal.

A portál érdeklődött a minisztériumnál a gépekről, rákérdeztek arra, hogy a másodikat, amelyik polgári lajstromszámot kapott, mikor és mennyiért szerezték be, választ azonban nem kaptak.

A tárca egyébként a tavaly decemberben vásárolt két Airbus 319-essel kapcsolatban sem túl bőbeszédű, amelyet hangsúlyozottan nem kormánygépnek vett a honvédség, mégis legtöbbször Orbán Viktort látták külföldön kilépni belőle. A minisztérium először kitérő választ adott, aztán megtagadta a választ a hvg.hu adatigénylésére, amelyben a portál azt akarta megtudni, hogy a két Airbus A 319-es, illetve Dassault Falcon 7X repülőgépet hányszor és milyen célokra használta a HM.

Orbán Viktor Izraelben Orbán Viktor Izraelben a nem kormánygéppel