Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Lemondott az elővásárlási jogáról a Budavári Önkormányzat, Tiborcz István magánszemélyként megveheti a 370 milliós műemléki épületet

2019. április 29. 07:00 - szerző: Ágoston Zoltán

Nagy Gábor Tamás polgármester javaslatára a fideszes többségű Budavári Önkormányzat lemondott annak a Fortuna utcában fekvő 350 négyzetméteres műemléki épületről, amelyet így Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István vehet meg – írja a 24.hu. Az I. kerület vezetése mindössze egy hét leforgása alatt döntötte el, hogy nem él az elővásárlási jogával, és figyelemre méltó az is, hogy a 370 millióért árult épületet Tiborcz István nem a cégén, az ingatlanfejlesztésben utazó BDPST Zrt.-n keresztül, hanem magánszemélyként vásárol. 

Tiborcz István
Fotó: Merész Márton

A budai Várban lévő műemléki épületek többsége önkormányzati tulajdonban van, az önkormányzatnak azonban az van beleszólása azoknak a sorsába is, amelyek magántulajdonban vannak, magántulajdonban lévő műemléki épületek eladásakor ugyanis a kulturális örökség védelméről szóló törvény szerint az önkormányzatot elővásárlási jog illeti meg. Erről mondott le ebben az esetben Nagy Gábor Tamás polgármester javaslatára az I. kerület, annak ellenére, hogy a tulajdonos a jogszabályoknak megfelelően először a Budavári Önkormányzatnak ajánlotta fel a műemléki épületet.

Tiborcz István nem reagált a 24.hu-nak az ügyben feltetet kérdéseire. A portál megkérdezte a Budavári Önkormányzatot is, hogy milyen szempontok alapján mondott le az elővásárlási jogról, és van-e tudomása a vevő szándékairól, de érdemi választ az I. kerülettől sem kapott.