Nagyot nyomozott a rendőrség Elios-ügyben: Siófokon még a papírokat sem kérték be

2018. november 8., 20:17

Szerző:

Kedden jelentette be a rendőrség, hogy bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást az Elios-ügyben. Mindezt annak ellenére, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) a cég által elnyert 35 közvilágítási pályázat mindegyikével kapcsolatban tárt fel visszaéléseket, 17 pályázat esetében pedig megállapította, hogy szervezett csalási mechanizmust építettek ki, hogy a cég nyerjen. Nem véletlen, hogy az uniós költségvetési ellenőr – az amúgy néppárti – Inge Gräßle meglepődött, az OLAF pedig közölte, hogy ezzel nincs vége az ügynek

Nem úgy a kormány. Rogán Antal rögtön előpenderült és közölte, hogy „több hónapos hatósági vizsgálat után bebizonyosodott, hogy az Elios-jelentés nem volt más, mint egy brüsszeli kampányjelentés. A tavaszi országgyűlési választások előtt bevándorláspárti brüsszeli politikusok kísérletet tettek a magyar választások befolyásolására. A magyar hatóságok minden ügyet kivizsgálnak. Ebben az esetben is ez történt. Az alapos hatósági vizsgálat cáfolta a brüsszeli kampányjelentésben szereplő rágalmakat.”

Az, hogy mennyire volt kimerítő és alapos a hatósági vizsgálat, az RTL klub híradója megmutatta. Siófokon 295 millióért cserélt lámpákat az Elios jogelődje hat évvel ezelőtt. A siófoki lámpacsere program az OLAF jelentésében is szerepel 34 más pályázattal együtt.

Az alapos hatósági vizsgálat során a rendőrség még az iratokat sem kérte be a várostól – mondta el az RTL Klubnak a független Lengyel Róbert, akit 2014-ben választottak meg a korábbi fideszes polgármester helyére. Mint elmondta, zárolta a hivatalon belül az eredeti dokumentumokat, és várta, hogy majd megjelenik a nyomozó hatóság.De nem jelentek meg, ő is  a sajtóból értesült róla, hogy a nyomozást megszüntették.

A rendőrség nem válaszolt az RTL kérdésére, hogy a többi városból bekérték-e a dokumentumokat.

16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.