Nagyon segíteni akarhatta a nyomozást Czeglédy Csaba ügyében, több informátorát is kiadta a hatóságoknak a Pesti Srácok

2019. május 15., 10:29

Szerző:

A PestiSrácok állításával ellentétben nem csak egyszer fordult elő, hogy a portál kiadta az informátorát a költségvetési csalással vádolt, szombathelyi politikus és ügyvéd, Czeglédy Csaba ellen folytatott nyomozás előrelendítése érdekében. Több más esetben is aktívan beavatkozott a büntetőeljárásba – írja a hvg.hu a birtokába került nyomozati iratok alapján.

Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Március végén derült ki, hogy a PestiSrácok munkatársa, Füssy Angéla kiadta egyik informátorát a Czeglédy-ügyben. Ezután Huth Gergely, a lap főszerkesztője azt nyilatkozta, hogy speciális, kivételes eset volt. Csakhogy a hvg.hu két további esetet talált a nyomozati iratok alapján, ahol Füssy Angéla személyesen beavatkozott a nyomozásba. Vagyis a kormányközeli lap eljárása egyáltalán nem volt speciális vagy kivételes.

Az egyik irat Füssy egy korábbi bejelentésének a kiegészítése, amiben a NAV bűnügyi igazgatóságának küld egy négy nevet tartalmazó listát azokról, akik szerinte információkkal rendelkeznek Czeglédyről. Ebben ő maga fogalmaz úgy, hogy a felsorolt személyek az informátorai, és kéri a nyomozóktól, hogy az adatokat,

„ide értve a nevüket is, kezeljék zártan, hogy kilétükről a gyanúsítotti kör, sem azok védői ne szerezhessenek tudomást”.

Az ehhez írt kísérőlevélben az áll, hogy a kihallgatása során tett ígérete szerint küldi a neveket, ugyanis Füssy maga is vallomást tett. Ezután írt Polt Péter legfőbb ügyésznek, amelyben azt panaszolta az újságíró, hogy 

a nyomozók szinte teljesen kizárják „a politikai szálat, ami a lelke, mozgatója és a célja a bűnszervezetnek”.

Ezek szerint már akkor „megígérte”, hogy a neki súgó informátorok kiközvetítésével segíteni fogja az eljárást. 

A listán szereplők egyikét megtalálta a hvg.hu, ő Czeglédy Csaba egyik korábbi cégénél dolgozott, így került kapcsolatba Füssy Angélával, aki  megeszervezte, hogy a vele mint újságíróval megosztott információkat a hatóságok előtt is mondja el. Az informátor az ügy politikai jellege miatt kérte nevének elhallgatását, de elmondta a portálnak, hogy nem erővel kényszerítették oda, laikusként nem tudta, meddig terjed pontosan egy újságíró feladatköre, azt hitte, ez így rendben van.

A portál megtalálta a listán szintén szereplő Sz. P.-t is. Tavaly februárban azzal indult kihallgatása, hogy tisztázták, miért keresték meg a nyomozók, és egyértelműen kiderült, hogy nem önként, magától jelentkezett vagy nem valamilyen nyom vezetett hozzá.

Sz. P. megfogalmazása szerint azért volt a tanúkihallgatáson, „mivel Füssy Angéla oknyomozó újságíró megnevezett engem, mint információval bíró tanút”. Sz. P. viszont semmi használhatót nem mondott a nyomozóknak, és kitartott amellett, hogy nem is lehetnek információi az ügyről.

A PestiSrácok újságírója azonban nemcsak a hatóságoknak adta ki Sz. P.-t, hanem a többi kormányközeli lapnak is, amely átvette az újságíró „Tanúk állítják: a Czeglédy-féle iskolaszövetkezetek fő feladata az MSZP-s és DK-s pártmunka volt” című cikkét. Ez a gyakorlat a hvg.hu szerint világosan mutatja, ahogyan a tudatosan felépített NER-közeli média együttműködik.

Amikor ugyanis a cikkben szereplő baloldali politikusok és szervezet az összes lapot beperelte, az egyik fő informátornak kikiáltott Sz. P. nevét és adatait egyszerűen felfedték a bíróság nyilvános eljárásában.

A Pesti Srácok oldalán mindenesetre jelenleg is olvasható az alábbi kiírás:

„Írásaink a közmegegyezéses hazai sajtóetika és a Médiaalkotmány szellemisége szerint készülnek. Forrásainkat minden körülmények között megóvjuk, szivárogtasson bátran!”

 

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.