Nagyon kínos, de egyetlen magyar egyetem sem fért be a legjobb 400 közé

2018. június 8. 13:32 - szerző: 168 Óra

Mindössze hat magyar egyetem került bele a Quacquarelli Symonds (QS) Top Egyetemek 2019-es, ezres rangsorába, de ezek közül még a legjobbnak sem sikerült a 400. hely előtt végeznie – írja a Zoom.

A világ egyik legelismertebb felsőoktatási tevékenységeket minősítő vállalata, a brit QS 85 ország mintegy 4000 egyetemét vizsgálja minden évben, és közülük több mint 1000 felsőoktatási intézményt rangsorol 6 szempont alapján. A lista összeállításakor az akadémiai szféra és a munkáltatók értékelését, a tudományos munkák idézettségét, az oktatók és a hallgatók arányát, valamint a külföldi hallgatók és oktatók számát veszik figyelembe.

A szempontrendszer alapján a legjobbnak a Massachusetts Institute of Technology (MIT) bizonyult, amelyet a Stanford, a Harvard és a California Institute of Technology követ. 

AZ MIT campusa
Fotó: Wikimedia

Az első négy amerikai után a britek jönnek, az Oxfordi Egyetem pedig megelőzte örök vetélytársát, a Cambridge-i Egyetemet – előbbi az ötödik, míg utóbbi a hatodik hellyel büszkélkedhet a listán. Az ázsiai egyetemek közül többen újra elfoglalták a helyüket a legjobb húsz között, a pekingi Csinghua Egyetem a 17., két szingapúri egyetem pedig a 11. és a 12. helyen végzett.

A magyar intézmények közül a Szegedi Tudományegyetem végzett a legjobb helyen, de így is csak a 470. a rangsorban.

A lajstromba ezen kívül – még ennél is jóval hátrébb – csak az SZTE, a Debreceni Egyetem, az ELTE, a Pécsi Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Budapesti Corvinus Egyetem fért rá.