Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Nagyon furcsa dolgokat művel Kásler Miklós a gyógyszerészeti hatóságnál

2018. október 1. 07:52 - szerző: 168 Óra

Csaknem négy hónapja várja az Országos Gyógyszerészeti- és Élelmiszer-egészségügyi Intézet (OGYÉI) és a szakma, hogy az Emmi valakit kinevezzen a nyár elején váratlanul felmentett Pozsgai Csilla főigazgató helyére. Új vezető helyett azonban Kásler Miklós egy igencsak különös tanácsadó testülettel lepte meg az intézményt – írja a Népszava

A most létrehozott testület feladata egyebek mellett az intézmény stratégiájának meghatározása, a nemzetközi kapcsolatok fejlesztése, orvosszakmai kérdések megvitatása. Ez utóbbi azért is érdekes, mert a határozatlan időre kinevezett testület öt tagja közül ketten nem is orvosok, és nem is ismertek az egészségügyben.

Egyikük, Méhes László mosonmagyaróvári ügyvéd, aki munkájából kifolyxólag valósznűleg akkor került legközelebb az egészségügyhöz, amikor a miskolci kórházat képviselte egy közbeszerzési bírósági eljárásban.

Nála is érdekesebb Maurer Szemere, a Fidelitas egykori külügyi kabinetvezetője, most a Századvég Gazdaságkutató Zrt. igazgatósági tagja, választási szakértője, korábban Habony Árpád titkára.

A testület elnöke Poór Gyula, az Országos Reumatológiai és Fizikoterápiás Intézet (ORFI) jelenlegi főigazgatója, orvos, reumatológus, belgyógyász, egyetemi tanár, az MTA doktora. Tag még Révész János klinikai onkológus, aki péntek óta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház megbízott főigazgatója is.  VElük kapcsolatban összeférhetetlenségi kérdések merülnek fel, hiszen kutatóként gyakorló orvosként ugyanis  érintett a gyógyszerkipróbálásokban. Márpedig az OGYÉI sok egyéb munkája mellett a gyógyszer-felügyeleti hatósági feladatokat is ellátja, így a tanácsadó testület orvos tagjai kapcsolatban állhatnak olyan gyógyszercégekkel is, amelyek esetében esetleg, az OGYÉI-nek hatóságként kell eljárnia. 

A testület tagja még, Urbán László, a Mátrai Gyógyintézet főigazgatója.

Bár a testület a hivatalos értesítő szerint szombattól szolgál, egyelőre senki nem tudta megmondani, hogy a tanácsadók konkrétan mit csinálnak majd. Az is tisztázatlan, milyen mélységben tekinthetnek bele a gyógyszerhatóság irataiba. Az OGYÉI-nek mindenesetre egy fős titkársággal segítenie kell a munkájukat. Állítólag az OGYÉI-nél is csak a közlönyből értesültek az új testületről.