Nagy Imre unokája szerint szinte ellopták a mártír miniszterelnök szobrát, ő nem megy el az újbóli felavatására

2018. december 30., 10:28

Szerző:

A hét egyik nagy botránya volt, hogy Nagy Imre emlékművét a sötétség leple alatt, péntek hajnalban elvitték a Vértanúk teréről, az RTL Klub Híradója pedig szombaton interjút készített az unokájával, Jánosi Katalinnal, aki elárulta, nem fog részt venni azon az avatóünnepségen, amelyen a mártír miniszterelnök szobrát a Jászai Mari téren újra felállítják.

– Nagyon jellegzetes módszernek tartom, ahogy ezeket a szobrokat eltávolítják, magyarán mondva szinte ellopják a helyükről

– adott hangot a döbbenetének, hozzáfűzve, azt sem tudja, hogy az emlékmű most hol van. Azt jelzésértékűnek tartja, hogy a nagyapja szobrát a Jászai Mari téren akarják újra felállítani, nem messze az egykori ÁVH székházától.

Jánosi Katalin szerint Nagy Imrének az emlékét is elakarja törölni, ezért ő semmiféleképpen nem vesz részt a Jászai Mari téri szoboravatáson, de utána mindig fog menni koszorúzni.

A Vértanúk terére Nagy Imréé helyett egy 1930-as években készült, 1945-ben eltávolított emlékmű másolata kerül, amely az 1919-es vörösterror áldozatainak állít emléket. Ezt még Horthy Miklós avatta fel.

Közvetlenül azelőtt, hogy Nagy Imre emlékművét elvitték a vértanúk teréről, Jánosi Katalin Facebook-posztban fakadt ki, hogy miközben a jobboldal nem átallja „tele pofával szidni” a nagyapját, Nagy Imre volt az, aki  a fizetéséből bérelt lakásban lakott, és amikor halálra ítélték, teljes vagyonelkobzás sújtotta. Ezt először mindenki úgy értette, hogy Jánosi Katalin  Orbán Viktor Várba költözését bírálja, kiderült hogy Kövér László 2,5 milliárd forintos új rezidenciája miatt akadt ki, mégpedig azután, hogy az Országgyűlés elnöke karácsonyi interjújában Nagy Imrét a „legrosszabb fajta kommunistának” nevezte. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár válaszolt Jánosi Katalinnak, Nagy Imre unokája pedig azóta törölte a maga bejegyzését a Facebook-oldaláról.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.