Nagy helyreigazítási pert nyert Czeglédy Csaba az Origo ellen

2018. december 20., 13:26

Szerző:

A Fővárosi Törvényszék szerdai első fokú, nem jogerős ítéletében elmarasztalta az Orbán- kormány szócsöveként működő Origót, amiért a portál az áprilisi kampányhajrában a PestiSrácok cikkét átvéve azt állította Czeglédy Csabáról, hogy ellenzéki önkormányzati képviselő pártokat és politikusokat pénzelt a be nem fizetett adó milliárdjaiból – tudta meg a hvg.hu a politikus ügyvédjétől, Litresits Andrástól.

A bíróság helyreigazításra kötelezte a kormányközeli portált. Az Ellenzéki kampányokba tették Czeglédyék az elcsalt milliárdokat című cikk miatt az alábbi állításokat kell közölniük:

  • valótlanul híresztelték, hogy Czeglédy Csaba még a 2014-es kampány előtt Kunhalmi Ágnesnek pénzt adott,
  • valótlanul híresztelték, hogy baloldali kampányok illegális finanszírozására használta Czeglédy Csaba a be nem fizetett adómilliárdokat, 
  • valótlanul híresztelték, hogy Czeglédy Csaba sorra nyerte a munkákat az állami cégektől, és a busás pályázati pénzeket a baloldali kormányok idején.

Czeglédy Csaba azt is kifogásolta, hogy azt állították róla, 2002-től diákokkal minden választás idején kampánymunkát végeztetett, de a bíróság ebben nem kötelezte helyreigazításra az Origót. A TV2 műsorában szintén ezt állította, tanúként pedig a börtönviselt Zuschlag Jánost szerepeltették, aki a bíróság előtt eskü alatt vallotta, hogy dolgoztak diákok a kampányokban. Litresits András elmondta, ezért ebben az egy pontban fellebbezést nyújtanak be, az ítélet így nem jogerős.

Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Zushlag János egyébként a tárgyalás szünetében véletlenül pont a hvg.hu újságírója előtt hívta fel telefonon a TV2 hírigazgatóját, Kökény-Szalai Vivient, hogy elmesélje neki, mi történt az Origo elleni perben, amihez neki elvileg semmi köze nem lenne.

Czeglédy Csabát múlt héten engedték ki a börtönből, tavaly nyár óta ült előzetesben, de lakhelyét nem hagyhatja el. Ellene bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és gazdasági csalás bűntette miatt folyik eljárás. Jelenleg nem tudni, hogy gyanúsított, vagy mint felbujtó ellen. A gyanú szerint a Czeglédy Csaba vezetésével létrejött „bűnszervezet”, a Humán Operátor Zrt. 2011 és 2017 között olyan céghálózatot alakított ki, amely munkaerő-közvetítéssel foglalkozott, és 6,294 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek azzal, hogy nem fizette szabályszerűen az áfát és az szja-t. A baloldali politikus nyáron veszítette el mandátumát.

Tavaly októberben Czeglédy Csaba az M1 Híradója ellen is nyert egy nagy helyreigazítási pert.