A semmiből toppant elő egy polgármester-jelölt a Várkerületben, pont ott, ahol nagyon szoros a verseny a Fidesz és az ellenzék között

2019. szeptember 20. 05:58 - szerző: Unyatyinszki György

Szeptember 13-án derült ki, hogy Jakab-Novák Eszter függetlenként összeszedte a kellő számú választói ajánlásokat, így harmadikként ő is rákerül majd a polgármester-választási szavazólapra Budapest I. kerületében. Aki nem hallott korábban a nevéről, ne magában keresse a hibát, Jakab-Novák Eszter ugyanis korábban semmilyen politikai tevékenységet nem folytatott, és egyéb információkat is csak hosszas kutatás után talált róla a 168 Óra.

Indulásának azért van különös jelentősége, mert a kerületben egy friss felmérés szerint célfotó dönthet a kerületet öt ciklus óta irányító fideszes Nagy Gábor Tamás és az ellenzék által támogatott V. Naszályi Márta között.

Feltűnése jól rávilágít arra, hogy milyen torz képet fest Magyarországon a jobb helyeken a demokrácia ünnepének is tekinthető választás. Az önkormányzati választásokon szimbolikus téttel bíró városokban, illetve fővárosi kerületekben választó legyen a talpán, aki teljes meggyőződéssel el tudja dönteni, hogy egy állítólag független jelölt valóban független-e.

  • Az ellenzéki pártok számos helyen civilek mögött sorakoztak fel, akik a szavazólapon függetlenként fognak szerepelni.
  • A Fidesz erre kontrázva függetlenként indít rengeteg jelöltet olyan körzetben, ahol a kormánypárt iránti választói szimpátiát megtépázta a 2010 óta eltelt idő.
  • A kormánypárti érdekkör számos olyan kamujelöltet támogat az ellenzéki szavazatok megosztására, ahol az ellenzéknek szoros versenyben esélye lehetne a Fidesszel szemben. Berki Krisztián főpolgármester-jelölti kampányában például egykori fideszes politikusok is közreműködnek.
  • Hagyományosan a kisebb településeken, de tömegével indulnak a helyiek által ismert független jelöltek.

Lapunk megkísérelt utána járni annak, hogy Jakab-Novák Eszter indulása melyik forgatókönyvbe illik bele, ám nekünk sem volt könnyű dolgunk. Az első információkat a hivatalos Facebook-oldalán találtuk, ám a reménybeli politikus annyira a homályból érkezett, hogy

érdemi közéleti tevékenységet alig tud felmutatni.

Első, meglehetősen felületes elképzeléseit a városvezetői terveiről csak az aláírások összegyűjtése után tette közzé, és főként abban merülnek ki, hogy biztonságosabb kerületet szeretne – csak halkan jegyezzük meg – Magyarország egyik legbiztonságosabb városnegyedében. A kerületben a Momentum Mozgalom aktivistáitól úgy értesültünk, hogy Jakab-Novák Eszter aláírásgyűjtő tevékenységének semmi nyoma nem volt, bár jelentős számú aláírást nem is kellett összegyűjtenie.

Jakab-Novák Eszter
Fotó: Jakab-Novák Eszter/Facebook

Furcsa az is, hogy a közösségi oldalon személyes profiljával csak apró nyomokat hagyott, azt teljesen letiltotta az árgus szemek elől még a választási kampány előtt.

Némi kutatás után rátaláltunk egy egyesületi beszámolóra, ami említést tesz róla:

Jakab-Novák Eszter a fiatal műugrókat képző LUNDA Szabadidő Sportegyesület elnöke.

kis egyesületet csak a szűknek mondható magyarországi műugró szakágban ismerik, korosztályos versenyzőket edz, és nem részesült jelentősnek mondható kormányzati vagy kerületi támogatásokból a fellelhető információk szerint. Telefonos elérhetősége van, hívásunkat Jakab-Novák Eszter fogadta. Tevékenysége iránti érdeklődésünkre jelezte, hogy elfoglalt, ezért e-mailben tettünk fel neki kérdéseket. Válasza szerint a „pártoktól független, civil, szakember” jelszavak nevében dobta be magát a küzdelembe:

  • egyesületi vezetői munkája mellett fejlesztő pedagógusi tapasztalata van, vélhetően ez alapján nevezi szakembernek magát Facebook-oldalán is;
  • összesen 352 leadott választói ajánlással kerülhetett a szavazólapra (valljuk be, ehhez tényleg nem szükséges látványos utcai kampány);
  • ismerősei biztatására jelöltette magát, évtizedek óta a kerületben él;
  • vannak kifogásai a Fidesz hatalmával és a helyi városvezetés munkájával szemben, de ugyanúgy az ellenzéket is kritizálja.

Ugyanakkor a legfontosabbnak számító kérdésekre érdemben nem válaszolt,

így nem derült ki, hogy a jelenlegi politikai helyzetben mégis milyen esélyekkel számolt, milyen stáb és szervezet támogatja, illetve milyen költségvetéssel kampányol.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy kompetensen gondolkodik-e a kerület költségvetéséről, milyen összegeket hova csoportosítana át a céljai elérése érdekében. Válaszában azonban a saját elképzelései helyett arról írt, hogy szerinte a helyi politikusok a pártjaik nyomására nem a kerületi érdekek szerint alakítják a költségvetést. Bár küldtünk pontosító, részletező kérdéseket is, arra cikkünk megjelenéséig nem válaszolt.

Programjának konkrétumairól is kérdeztük, amelyek közül kiemelte a kerületben a segway-közlekedés szabályozását, valamint hogy biztonságosabbá szeretné tenni a kerületet, hogy ne történhessen olyan, mint a közelmúltban Tabánon történt erőszak. A többi válasza kimerült olyan általánosságokban, mint hogy „élhetőbb kerületet” szeretne, elárulta viszont, hogy ha október 13-án nem sikerül nyernie, abban bízik, hogy öt év múlva ő lehet a legesélyesebb jelölt a kerületben.

Térjünk is hát vissza a kerületi politikai erőviszonyokra:

amennyiben az egyik legkisebb választókorú lakossággal rendelkező kerületben 1-2 százalék a különbség Nagy Gábor Tamás és V. Naszályi Márta között, a választás végeredményét néhány száz szavazat különbség döntheti el.

Jakab-Novák Eszter tehát akármilyen szándékkal is jelent meg a porondon, kemény politikai harcba szállt be. Ezt tanúsítja a a Závecz Research friss felmérése is, amely szerint az I. kerületben megkérdezettek

  • 31 százaléka Nagy Gábor Tamást,
  • 29 százaléka V. Naszály Mártát

támogatja, a többi megkérdezett nem tudott vagy nem akart válaszolni.