V. Naszályi Márta azt ígéri, hogy felülvizsgálják a várbeli lakásbérleti szerződéseket is

2019. október 14., 21:28

Szerző:

Felmérik az I. kerületi lakásállományt, és minden önkormányzati szerződés felülvizsgálatát tervezi az új önkormányzat – nyilatkozta V. Naszályi Márta a 24.hu-nak.

Az ellenzék polgármesterjelöltje tegnap az önkormányzati választáson szoros versenyben győzte le a budai kerületet 21 éve vezető fideszes Nagy Gábor Tamást. A különbség alig egy százalék volt.

V. Naszályi Márta már a kampányban hangot adott annak, hogy az önkényes döntéseken alapuló bérlakásrendszeren változtatni kell. A lap érdeklődésére felvázolta terveit. Elmondta, hogy elsőként felmérik a lakásállományt, ugyanis adatigényléseik ellenére ezeknek a lakásbérleti szerződéseknek az adatai eddig részben el volt zárva előlük.

Közösen lép fel a fővárosi ellenzék a túlóratörvény el
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az új polgármester szerint két szempontot kell összehangolni.

  • Az egyik, hogy a közvélemény számára felháborító ügyeket rendezni kell, az igazságtalanságokat meg kell szüntetni, jóvá kell tenni.
  • A másik, hogy olyan helyzetet kell teremteni, hogy többé ne önkényes döntések szülessenek, hanem méltányos és átlátható folyamatok során lehessen lakáshoz jutni.

V. Naszályi beszélt arról is, hogy minden önkormányzati szerződés felülvizsgálatát tervezi az új önkormányzat, nem csupán a bérlakásokét, és ezeket nyilvánossá is teszik majd az önkormányzat honlapján.

Korábban a 24.hu cikksorozatban számolt be arról, hogy az elmúlt években kik jutottak önkormányzati lakáshoz a budai Várban. Olyan ingatlanokhoz, amelyek bár nem magántulajdonúak, úgy viselkednek, mintha magántulajdonúak lennének, a bérlők ugyanis életre szóló és örökölhető bérleti joghoz jutottak.

Így jutott önkormányzati lakáshoz a budai Várban

A bérlakásbotrányokra utalva V. Naszályi Márta azt nyilatkozta most a lapnak, hogy nem szeretnének egy „Bayer, Palkovics, Nagy Gábor Tamás rendeletet”. Egy valóban rendszerszintű rendeletet szeretnének hozni, ami méltányos a kerületben élőkhöz.