Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni!

Saját kerületétől kapott budavári lakást a bukott fideszes polgármester, egy fiatal egyetemista elől happolta el

2020. február 12. 06:54 - szerző: 168 Óra

Saját önkormányzatától kért exkluzív bérlakást Budavár volt fideszes polgármestere, Nagy Gábor Tamás, számol be a lakásbérlet iratait kikérő hvg.hu. A bérlakás pályázatában arra hivatkozott, hogy „nyugodt otthont” szeretne, amit rendszeres jövedelméből fizetni is tudna. Utóbbival nem is volt nehéz dolga, hiszen a piaci lakbér még az eddig ismert összegnél is kevesebb,

mindössze bruttó 70 ezer forint volt, amit valóban gond nélkül kifizethetett az 1,3 milliós fizetéséből.

Ráadásul egy orvostanhallgató pár elől vitte el a lakást, hogy mindössze 3300 forinttal ajánlott érte többet. A várbeli lakást 2023-ig biztosította be magának a húsz év polgármesterség után megbukott kormánypárti politikus.

Önkormányzat 2019 - Nagy Gábor Tamás: a Fidesz-KDNP I. kerü Nagy Gábor Tamás
Fotó: MTI/Soós Lajos

2016-ban a Magyar Nemzet írta meg, hogy saját önkormányzatától vett bérbe egy patinás műemléklakást Nagy Gábor Tamás, és a 71 négyzetméteres, Táncsics Mihály utca 23.-ban található ingatlanért mindössze havi 81 ezer forintot fizet. Ám kiderült, hogy bár a polgármester valóban 81 203 forintot fizet, ez nem a bérleti díj, hanem ebben már benne van két rezsi ellenértéke, a víz, illetve csatorna, valamint a szemétszállítás díja (előbbi havi 9457 forint, utóbbi 1746 forintba került neki).

Ráadásul az önkormányzat által hangoztatott nyilvános, piaci pályázat úgy zajlott, hogy Nagy Gábor Tamás minimális különbséggel – havi 3300 forinttal – többet ajánlott a másik pályázónál, egy szülői segítséggel jelentkező 26 éves orvostanhallgatónál, aki szintén orvosin tanuló menyasszonyával, a "közös életük megkezdéséhez" szerették volna megkapni a bérlakást. A végül hoppon maradt egyetemista személyes bemutatkozásban

még azt is leírta, hogy az egyik budavári egyházi gyülekezet és cserkészcsapat tagja, majd vezetőjeként részt vett a várbeli megemlékezések szervezésében. 

 

Mint a hvg megjegyzi, milyen jogi garanciái voltak annak, hogy nem ismerhette a korábban pályázó anyagát, így a megajánlott bérleti díjat, hogy annak ismeretében tegye meg ajánlatát? Hiszen 2013-ban az egész apparátus neki volt alárendelve.

Nagy Gábor Tamás vagyonnyilatkozatában szerepelnek saját tulajdonú ingatlanok is, így egy XI. kerületi társasházi lakás és egy több ezer négyzetméteres telekkel rendelkező leányfalui üdülő. Feltüntette azt az állami tulajdonban lévő, szintén a Vár szívében, a Dísz téren található, 158 négyzetméteres bérlakást is, ahol előtte volt feleségével élt, a helyszínhez mérten szintén bagóért.

A fideszes politikus jelenleg a Fővárosi Közgyűlés tagja.