Munkaképessé nyilvánítja a kormány a rokkantnyugdíjasokat

A Demokratikus Koalíció elfogadhatatlannak tartja, hogy az Orbán-kormány semmibe veszi saját állampolgárai jogait, és a leginkább rászorulók minimális ellátásán folytat megszorítást.

2015. november 26., 16:39

Közleményükben emlékeztetnek: a Magyar Nemzet írt arról, hogy több mint húszezer embertől vonták meg a rehabilitációs ellátást, mióta az Orbán-kormány átalakította a rokkantnyugdíjak rendszerét. Az általános indoklás szerint húszezer ember állapotjavulás miatt esett el a juttatástól.

Idén év elején a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága mondta ki egy perben, hogy az Orbán-kormány jogtalanul vette el egy férfi rokkantnyugdíját. A Fidesz által elrendelt felülvizsgálat akkor anélkül állapított meg állapotjavulást, hogy az valóban bekövetkezett volna. Az ellenzéki párt szerint most sem túl valószínű, hogy húszezer, ellátásból kitaszított korábbi rokkantnyugdíjas most egy csapásra munkaképessé vált. „Évek óta folynak a megalázó rokkantsági felülvizsgálatok, amelyekben a kormány – magából kiindulva – minden rokkantnyugdíjasban csalót lát, miközben egészségkárosodott embereket nyilvánít újra munkaképesnek azért, hogy még több pénzt vehessen el tőlük” – írják.

A DK azt a sokak Magyarországát építené fel a kormányváltás után, amiben a keveseknek nincs joguk hamis felülbírálatokra hivatkozva elvenni a sokak alapvető és minimális juttatásait.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.