Több tízezer külföldi munkavállaló jött Magyarországra, csak tavaly 60 ezren érkeztek

2019. szeptember 24., 15:12

Szerző:

Tavaly már megduplázódott azon tartózkodási engedélyért folyamodó külföldiek száma, akik munkavállalási céllal érkeztek Magyarországra. Míg 2017-ben még 24 539-en érkeztek, tavaly ez a létszám 60 931-re emelkedett. Ennek 83 százalékát már augusztus végéig sikerült idén abszolválni – írja a Privátbankár az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság adatai alapján.

A nyolcadik hónappal bezárólag ugyanis 49 699 külföldi kért munkavállalási céllal tartózkodási engedélyt a magyar hatóságtól. Mellettük 977-en a jövedelemszerzési célt jelölték meg a tartózkodás szándékaként.

A lap szerint idén akár a 75 ezret is megközelítheti a munkavállalási céllal érkező külföldiek száma. Ez egy év alatt nagyjából 20–22 százalékos, mintegy 15 ezer fős növekedést jelentene a 2018-as állapothoz képest. Igaz, az év hátralévő részében az engedélyért folyamodók száma mérséklődni fog, hiszen a hűvösebb idő visszaveti a mezőgazdaság és az építőipar munkaerő-igényét is.

Fotó: Pixabay

A munkavállalási engedéllyel érkezők állampolgárság szerinti megoszlása az alábbiak szerint alakult:

  • mintegy 60 százaléka ukrán állampolgárságú volt (29 378-an voltak),
  • 4009 szerb,
  • 2261 vietnámi,
  • 1938 kínai,
  • 1526 indiai,
  • és több mint 10 500 egyéb állampolgárságú személy.

Azok, akik jövedelemszerzés céljából kértek tartózkodási engedélyt a hatóságoktól, már jóval kevesebben voltak, augusztus végéig 977 ilyen engedélyt érkezett a hatósághoz. Az állampolgárság szerinti megoszlás alapján azonban úgy tűnik, hogy teljesen más nemzetiségű személyek látnak hazánkban jövedelemszerzési lehetőséget, mint munkavállalásit. A tartózkodási engedéllyel érkezők

  • mintegy harmada kínai állampolgár, 377-en voltak,
  • 65-65 iráni és török,
  • 58 thaiföldi,
  • és 43 orosz állampolgár jött jövedelemszerzési szándékkal Magyarországra augusztus végéig.

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.