Múltidézés, hanghiba és kisstílűség – ezt kaptuk 3,4 milliárdért

2017. július 14. 23:27 - szerző: Ágoston Zoltán

Péntek este kétórás ünnepség nyitotta meg a budapesti vizes világbajnokságot. Az országok bevonulásakor a menekültválogatott nevét nem mondták be magyarul.

Péntek este kilenckor kétórás gálaműsor nyitotta meg a 2017-es budapesti vizes világbajnokságot. A Művészetek Palotája igazgatója, Káel Csaba rendezte esemény 3,4 milliárd forint közpénzbe – percenként több mint 28 millióba – került. Hogy miért az nem egészen világos, de a hivatalos programja szerint az ünnepség nyitánya több száz szereplő közreműködésével „hangban és képben” mesélt az itt élők kultúrájának és sportjának a kapcsolatáról a vízzel. Aquincumtól a honfoglaláson és a huszárok korán át Liszt Ferencig és a magyar úszás Hajós Alfréddal kezdődő sikertörténetéig.

Fotó: Merész Márton

Ezután köszöntőt mond Julio Maglione a Nemzetközi Úszó szövetség elnöke, Tarlós István budapesti főpolgármester, és Áder János államfő, majd hagyományteremtő céllal, az olimpiai láng analógiájára Egerszegi Krisztina ötszörös olimpiai bajnok indítja útnak a vizes világbajnokságok új szimbólumát, a FINA Fontanát. Egerszegi egyébként az egyedüli a múlt magyar kiválóságai közül, aki részt vesz a megnyitón. Korábban úgy volt, hogy a régi bajnokok is kaphatnak szerepet, de ezt a szervezők végül abszolút kezdőket idéző amatőrizmussal lemondták az utolsó pillanatban, öt nappal ezelőtt. Ebből hatalmas botrány is lett, a bajnokok vérig sértődtek, és nem kértek abból a gálából sem, amelyet engesztelésül Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, a szervezőbizottság elnöke akart rendezni nekik a Dagály Arénában.

A megnyitón Radics Gigi és Takács Nicolas énekelte el a vizes világbajnokság hivatalos dalát, aztán CeeLo Green is fellépett két slágere, a Bright Lights, Bigger City és a Crazy kedvéért. Ami a 3,4 milliárdot illeti, borítékolhatóan nem az ő fellépti díja került sokba, az amerikai énekes legalábbis 2014-ben adott egy koncertet azon a Sziget Fesztiválon, amelynek a Nagyszínpadra álló fellépői tavaly összesen 1,85 milliárdot kértek az előadásukért.

Fotó: Merész Márton

Budapest eredetileg csak 2021-ben rendezte volna vizes világbajnokságot, a mexikói Guadalajara visszalépésekor jelentkezett be 2017-re. Ez a legnagyobb sportesemény, amelyet Magyarország valaha rendezett, 180 ország 2000 sportolója vesz részt rajta.

Fotó: Merész Márton

A megnyitó helyszíne már egy órával a kezdet előtt afféle kormányközeli ki kicsoda lett. Fotósunk, Merész Márton kiszúrta Csányi Sándor OTP-elnök-vezérigazgatót, Matolcsy Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank elnökét és Orbán Viktor miniszterelnök vejét, Tiborcz Istvánt is a Spoon étteremhajó VIP-részlegében. Kilenc körül érkezett a megnyitó helyszínére maga a kormányfő is. A politikusok többsége a feleségével érkezett – Áderen kívül Pintér Sándor belügyminiszter is –, Andy Vajna filmügyi kormánybiztos viszont egyedül tűnt fel,  Maglione  pedig Gyárfás Tamás FINA-alelnökkel futott be.

Fotó: Merész Márton

A Duna pesti oldalán – írta az MTI – több ezer ember gyűlt össze élőben követni az eseményt, a Dunán felállított óriás színpadon zajló eseményeket ugyanis szabad szemmel igazán csak az első sorokból követhették nyomon. A megnyitót az M4, a Duna és a Duna World is élőben sugározta. A közvetítést ide kattintva nézhetik meg újra.

Fotó: Merész Márton

Az egész annak a kissé izzadtságú álmisztikának a jegyében kezdődött, amelyet előrevetített a program szövege is: „Vagyok a Víz. Az Ősanyag. Az élet forrása. Az Ősvíz, az élet vize, a magzatvíz. A földet megtermékenyítő égi víz. A megtisztulás eszköze. A víz, a jövő záloga. Vagyok szimbóluma a végtelen tisztító szeretetnek. A föld minden teremtménye között." A színpad először kékben úszott – az Index találó megjegyzése szerint ez annak az embernek a pszichedéliája, aki még soha nem bélyegezett –, aztán két ember templomi zenére két ember keresztet formált. Ezután a Római Birodalom megidézéseként egy nő azt imitálta, hogy víziorgonán játszik, jöttek a sámánok, a honfoglalás korára a Budavári Palotát vörös színbe öltöztették, majd jött a reneszánsz és a huszárok kora. Közben Herczku Ágnes szépen énekelt.

Fotó: Merész Márton

Az est egyik fénypontjaként Bogányi Gergely zongoraművész eljátszotta Liszttől a II. Magyar rapszódiát a saját maga tervezte csodazongora egyik példányán. Ehelyütt meg kell emlékeznünk az egyik riporteri gyöngyszemről, miszerint „Liszt annyiban mindenképpen hasonlít jó néhány vizes sportolóra, hogy ő is nagyon korán, már hétéves korában megmutatta, hogy mekkora tehetség” de aztán jött a másik fénypont, és Mihalik Enikő szupermodell állt a színpadra egy szép sárga ruhában. És még nem tartottunk másfélmilliárd forintnál sem. Ezután az első magyar olimpia sikert, Hajós győzelmét idézték meg.

Fotó: Merész Márton

Egy óra múltán felcsendült a Himnusz, amely közben piros-fehér-zöld fényárba bújt a Vár. Utána a sportágak megidézésével folytatódott a műsor, nyíltvízi úszás, szinkronúszás, vízilabda, úszás a sorrend. Köszöntik a résztvevő országok lobogóit. Elsőként Oroszországét, mert Kazanyban rendezték az előző vizes világbajnokságot, másodikként pedig azét az Afganisztánét, amely először vesz részt hasonló eseményen.

Fotó: Merész Márton

Bevonuláskor egyébként mindegyik ország nevét magyarul és angolul is bemondták. Egyetlen küldöttségét, a FINA menekültválogatottjáét nem, amely másfélszer hangzott el angolul, először a „FINA Refugee Team”, majd a „Refugee FINA-csapat” formában. Ez enyhén szólva kisstílű gesztus volt. akkor is, ha csak szervezői öncenzúráról van szó, és Orbán előtt nem akarták kimondani magyarul a „menekült” szót a menekültellenes kormányzati hisztéria közepén. (A közvetítésen ez 2:00:17-nél lehet hallani. Később, a megnyitót lezáró tűzijáték közben a közvetítés egyik riportere magyarul is kimondta, hogy a FINA menekültválogatottja részt vesz a vizes világbajnokságon.)

Ezután a beszédek következtek, Tarlós elmondta, hogy rajong Budapestért, Maglione angolul, szórakoztató akcentussal köszönte meg Orbánnak és Tarlósnak a vizes világbajnokságot, Gyárfást pedig a barátjának nevezte, aztán Áder méltatta Hajóst és megnyitotta az eseményt.  Egerszegi fehér ruhában és tornacipőben bevonult a FINA Fontanával, aztán Késely Ajna tízszeres junior Európa-bajnok és felnőtt Európa-bajnoka, Kenderesi Tamással, Rio de Janeiro olimpiai bronzérmese kíséretében letette a magyar sportolók esküjét a dopping nélküli versenyzésre. És esküt tettek a bírók is  arra, hogy részrehajlás nélkül vezetik a versenyeket. Mintha ez nem magától értetődő lenne.

Fotó: Merész Márton

Aztán következett Green hakniízű fellépése, amely egy kis technikai malőrrel kezdődött, az énekesnek, a Gnarls Barkley nevű duó felének a hangja ugyanis az első néhány másodpercben nem hallatszott.

Fotó: Merész Márton

Végül tűzijátékkal zárult a megnyitó. Csak azt nem mondta meg senki, mi került 3,4 milliárd forintba ezen az egészen.

Fotó: Merész Márton