Operatív törzs: 19 éves kor alatt csupán 80-an fertőződtek meg koronavírussal, ne hagyjuk a kézfertőtlenítőt a kocsiban

2020. május 25., 12:08

Szerző:

Az egyik legeredményesebben védekező ország vagyunk, az első harcot megnyertük - mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, aki a gazdaságvédelmi intézkedéseket ismertette az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatójának kezdetén. A hiteltörlesztési moratóriumról beszélt hosszabban, amelyet a világon egyedülálló lehetőségnek nevezett.

"Nincs olyan ország, ahol ez az intézkedés ilyen széles ügyfél-, illetve termékskálát érintett volna" - jelentette ki. A lakossági ügyfelek 40 százaléka törleszt továbbra is, 60 százalék élt a lehetőséggel, a vállalatoknál 50 százalék ez az arány.

A moratórium év végéig kifutó összege 2000 milliárd forint, ez a GDP 4,5 százaléka. A moratórium bevezetése segíti az álláshelyek megmentését, és a fogyasztás bővülését

- magyarázta.

Tállai szerint a lakosságot és a vállalkozásokat megerősödött helyzetben találta, s az idejében meghozott, hatékony intézkedések miatt gyorsabban kilábalhat a válságból, mint más országok, és újra az EU egyik leggyorsabban növekvő gazdasága lehet.

A miniszter után Müller Cecília országos tisztifőorvos nyilatkozott, aki elmondta, hogy az elmúlt napon mindössze 15 új fertőzést igazoltak, így már 3756 embernél mutatták ki a fertőzést.

Jelenleg 1554 az aktív fertőzött, már többen vannak a gyógyultak, Müller szerint ez azt jelenti, hogy a járvány lecsengő szakaszában vagyunk.

A kórházban ápoltak száma 430, ez az aktív fertőzöttek számának kevesebb, mint harmada: akik most fertőzöttek, könnyebben vészelik át a fertőzést. Harminc ember azonban még továbbra is lélegeztetőgépen van.

A tisztifőorvos a nyers adatokról, a járvány alatt regisztrált pozitív esetszámról elmondta: a 3756 igazoltan fertőzött közül 19 éves kor alatt csupán 80-an voltak. Százezer lakosra így 5 elhunyt jut.

A vidéki óvodák és bölcsődék mai megnyitásáról is beszélt Müller Cecília. Azt mondta: ha a szülők úgy döntenek, hogy nem viszik be a gyereküket, az igazolt hiányzásnak minősül. Az intézményeket - mondta - felkészítették a gyerekek fogadására, mindenhol megtörtént a fertőtlenítő nagytakarítás, a személyzet "felkészült minden esetre". Az a fontos - emelte ki -, hogy "egészséges legyen mindenki, tüneteket ne mutasson", se a gyerekek, se az ott dolgozók, se a szülők.

Az érkezéskori tumultust el kell kerülni - figyelmeztetett a tisztifőorvos, aki azt javasolta, hogy az előtérben egyszerre csak egy család legyen, ahol pedig nagy a hely, ott tartani kell a védőtávolságot.

A népegészségügyi célú, szervezett szűrővizsgálatok is elindulnak június 1-jétől

- jelentette be a tisztifőorvos. A feltételek - mondta -, ugyanazok, mint más egészségügyi ellátásoknál: csak egészséges emberek mehetnek. A 40-65 éves korosztálynak a mammográfiás vizsgálatok, a fiatalabbaknak a méhnyakszűrés, az 50-70 év közötti korosztály számára pedig a vastagbélrák-szűrés (székletvizsgálat a háziorvosnál, ha az nem negatív, vastagbéltükrözés). Ezek újraindítását indokoltnak nevezte Müller, hiszen a halálozások negyedét évente daganatos megbetegedések okozzák.

Kiss Róbert arról beszélt, hogy a határőrizeti feladatokról folyamatosan egyeztetnek a szomszédos országok hatóságaival, s említette, amit Szijjártó Péter hétfő reggel bejelentett: újra átjárható a magyar-szerb határ.

Elmondta, már 1459-en töltötték le és használják a kontaktkövető applikációt, és 900-nál többen használják. Az elmúlt 24 ótában 700-zal emelkedett hatósági házi karanténban lévők száma, így már 11810 főt érint. Rémhírterjesztés miatt 106 esetben  indítottak büntetőeljárást.

Figyelik a járvány dinamikáját, fontos az éberség és a járványügyi biztonság fenntartása. A szolgáltatásokat fokozatosan vezetik vissza, de pontos dátumot nem lehet mondani arra, mikor lesz elérhető minden szolgáltatás.

Arra a kérdésre, hogy tényleg csökken a melegben tárolt kézfertőtlenítők hatása, Müller azt válaszolta: minden szernek megvan az optimális tárolási hőmérséklete. Ez is feltétele a hatékonyságának. Ezt a gyártó cég határozza meg, csak akkor tudja megtartani a hatását. Veszélyessé is válhatnak. A kézfertőtlenítők nagy része 70 százaléknyi alkoholt tartalmaz, tehát gyúlékonyak. A tisztifőorvos nem javasolja, hogy az autóban hagyjuk őket, mert felhevülhetnek.

Kiss Róbert elmondta, a járványhelyzetről folyamatosan egyeztetnek, és figyelik a környező országok intézkedéseit is. Ezek alapján döntöttek például a magyar-szerb határra vonatkozó enyhítésről is.