Müller Cecília: azért kell betartani a szabályokat, hogy más területeken ne kelljen szigorítani

Az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján az országos tiszti főorvos figyelmeztetett arra, hogy bár jelenleg a fiatalok körében terjed jobban a fertőzés, de óvatosnak kell lenni, mert a fertőzés a tünetmentes vagy enyhébb tüneteket mutató fiatalokról átterjedhet a veszélyeztetett korosztály tagjaira is.

2020. szeptember 21., 11:45

Szerző:

Felhívta a figyelmet a megváltozott maszkhasználati szabályokra is, és további ajánlásokat is tett: bár jogszabály nem írja elő, de minden zárt helyen ajánlják, így fodrásznál, kozmetikusnál, de akár esküvőn is – mindenütt, ahol nem lehet tartani a 1,5 méteres távolságot. A maszkot nem helyettesíti a kendő vagy a sál, valamint a szájat és az orrot egyaránt el kell takarni.

Tíz napra csökken viszont a házi karantén időtartama, mert a tapasztalatok szerint 5-6 nap alatt kiderül, hogy fertőz-e az izolált személy. A hatósági házi karanténba bizonyítottan fertőzött személy kontaktjaként bekerült elkülönítettek esetében nem elég a két negatív PCR-teszt. Ennek kapcsán megemlítette, hogy a tesztek hatósági ára – mint az már köztudott volt – 19 500 forint lett.

A mai naptól nyilvánosak lesznek az oktatási intézményekkel kapcsolatos adatok. Már 186 intézményben át kellett állni a digitális oktatásra, ebből 9 esetben a teljes iskolának, egyébként csak 1-1 osztályt érint - jelentette be a tiszti főorvos.

Müller Cecília azért is kérte a szabályok betartást, hogy ne kelljen az élet más területein is szigorúbb szabályokat bevezetni.