Müller Cecília: A legidősebb gyógyult beteg Magyarországon 102 éves

2020. június 3., 11:47

Szerző:

Az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatójának kezdetén Müller Cecília ismertette az adatokat.

Müller Cecília kedvező tendenciát lát az idősotthonokban, mert már jó ideje 33 a koronavírus-fertőzéssel érintett idősotthonok száma az országban.

Az 5991 főből, aki ebben a 33 idősotthonban lakik, összesen 899-en váltak pozitívvá a járvány alatt. 468-an gyógyultak, sokan visszakerültek az intézménybe.

Az egészségügyi ellátások is folyamatosan bővülnek – tette hozzá a tiszti főorvos.

Müller Cecília ezután a világadatok ismertetésével folytatta, már több mint hatmillió fertőzöttet tartanak nyilván, szinte naponta 100 ezer fővel emelkedik a számuk. Már majdnem 380 ezer ember halt meg a világon a fertőzés miatt. Európában eddig kétmillió, az Egyesült Államokban 1 millió 800 ezer a fertőzöttek száma, őket Brazília és Oroszország követi.

"Még nem lélegezhet fel a világ" – tette hozzá.

Ha az új eseteket nézzük, akkor leginkább az Amerikai Egyesült Államok érintett. Müller szerint a magyarországi adatok nagyon kedvezőek, bizonyosan az első hullám végén vagyunk.

A tiszti főorvos ezután a felsőoktatási vizsgákra tért ki.

Fontos, hogy a vizsgákat úgy szervezzék meg, hogy egy teremben egyszerre a vizsgáztatón kívül maximum két ember legyen.

A vizsgáztatónak ajánlott, viszont nem kötelező a maszk és mindenkit arra kérnek, hogy vigyen saját eszközt, szellőztessenek gyakran és a diákok ne verődjenek össze, tartsák a távolságot egymástól.

 

Az újságírói kérdések következnek:

Müller elmondta: a legidősebb gyógyult beteg Magyarországon 102 éves.

A második hullámról a tiszti főorvos annyit tudott mondani, hogy valószínűleg köztünk marad a vírus és elképzelhető, hogy a téli szezonban az influenzával együtt megjelenik majd. Mindenképpen készülünk rá, és hasznosítjuk az eddigi tapasztalatokat – mondta Müller. Később még hozzátette, hogy a már megszerzett ismeretek birtokban átértékelik az eddigi tapasztalatokat, ide tartozik az egészségügy felkészítése is.

Kiss Róbert kiemelte: a magyarok szabadon beutazhatnak Horvátország területére, de aki visszajön, annak hatósági házi karanténba kell vonulnia.

Ha valaki karanténban van, akkor a szolgáltatók bemehetnek a lakásba, hogy hibát hárítsanak el. Hozzájuk csak annyi a kérés, hogy viseljenek maszkot és kesztyűt.

Hamarosan azokat az idősotthonokat is szűrik majd, ahol nem regisztráltak fertőzést – mondta Müller.

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.