Operatív törzs: Utazhatunk Ausztriába legfeljebb négy napos koronavírus-teszttel

2020. május 21. 13:05 - szerző: 168 Óra

Az Operatív törzs ülése után tartott sajtótájékoztatón Kiss Róbert alezredes elmondta,  reggel 6-tól a magyar-román határon megnyitották az átkelőket. A kormány a határellenőrzési akciócsoporton keresztül egyeztet a szomszédos országokkal a határnyitásról.

A napokban jelenik meg a magyar-osztrák határral kapcsolatos változás.

Az Osztrák Köztársaság területéről érkező osztrák és magyar állampolgár beléphet, ha a belépés előtt 4 nappal készült teszttel igazolja, hogy nem fertőzött

- közölte Kiss.

Müller Cecília országos tisztifőorvos azzal kezd, hogy 3641 koronavírussal diagnosztizált beteget tartanak nyilván, ez 43 új esetet jelent. A járvány kezdete óta 473 ember hunyt el. 1509 ember meggyógyult, 1659 az aktív fertőzöttek aránya. Vidéken él a betegek 55 százaléka.

Kórházban 510 embert ápolnak, 27 ember van lélegezetetőgépen. Az arányok kiegyenlítődötöttek, az elmúlt napokban csak apróbb elmozdulások vannak, tendenciózusan csökken az aktív fertőzöttek száma, csökken a járvány.

A 43 új igazolt fertőzött is azt mutatja, a járványügyi készültséget fenn kell taratni. Bármilyen apró elmozdulásra oda kell figyelni. A 43 új eset 8 helyről, 7 megyéből és Budapestről származik. Budapesten 16 új beteg van, Zalában 10, Komáromban 8, Pest megyében 4. Budapesten 4 beteg az Óhegy utcai, a zalai betegek közül négyen a Külső Kórház utcai szociális otthonból kerültek ki. Zalában egy család is megbetegedett, egyelőre 3 embernél mutatták ki a vírust.

Két iskolai oltás csúszott a járvány miatt: a kötelező Hepatitis B és az önkéntesen választható HVP ismétlő oltása, amit most május 25-től pótolnak.

A részletekről hamarosan tájékoztatják az érintetteket. Hepatitis oltást 78 ezer gyerek, HPV-t 41 ezer lány kaphat.

Már jönnek is a kérdések. Az Origoval nyitnak, milyen intézkedésekre van szükség az irodaházakban. Adottságoktól is függ, hogy milyen a munkahely. Ha külön irodahelyiségek vannak, ott nem valószínű a zsúfoltság, könnyen megoldható a távolságtartás. A személyi higiénia, betartása, a szellőztetés, fokozott takarítás rendkívül fontos. Kerüljük a zsúfoltságot a szociális helyiségekben, inkább külön ebédeljünk.

Egy friss kormányrendelet szerint június közepétől lehetnek ottalvós táborok, ennél mire kell figyelni?

A személyi higiénia betartása fontos, az ágyakat egymástól messzebb kell tolni, ha lehet. Az ágynemű mosatása rendkívül fontos. Ha szép idő van, ajánlott éjjel is nyitva tartani az ablakot, de előtte tegyenek fel rovarhálót. A zsúfoltságot kerüljék el az étkezésnél, fürdőknél. Figyeljenek arra, hogy túlzott zsúfoltság ne legyen a gyerekek között. A táboroztatás helyét, időpontját be kell jelenteni a járási hivataloknak, velük lehet konzultálni, hogy a táborhelynél kell-e bármilyen további óvintézkedést megvalósítani.

Az iskolákat és óvodákat kell fertőtleníteni a nyitás előtt? Igen, kell egy fertőtlenítő nagytakarítás, de erre békeidőben is szükség van. Vírusölő szerrel kell fertőtlenítést elvégezni.

Lesz-e központi szabály a strandokon, fürdőknél, hogy hány embert engedhetnek be? Külön jogszabályt nem terveznek hozni erre, a szabadtéri strandoknál adtak már ki ajánlásokat, ezeket a tanácsokat javasolja megfogadni. A befogadóképességet jogszabály szabályozza. A fürdőknek van saját működtetési szabályzatuk, abban is rögzítve vannak ezek. A fürdő üzemeltetőjének kell gondoskodni arról, hogy ne legyen túlzsúfoltság. 4 négyzetméter fürdőzőfelület jusson egy ott tartózkodóra.

Szlovákiából szabad az átjárás, ha 24 órán belül visszatérnek. A magyar állampolgárokra is vonatkoznak ezek a rendelkezések - mondja Kiss. Az mentesül a hatósági házi karantén elrendelése alól, akinek van tartózkodási címe vagy állandó lakcíme, nem marad 24 óránál többet. A beutazái célországok között Magyarország is szerepel.

A Nógrád Megyei Hírlap azt kérdezi, mit javasolnak az óvodanyitásra. Javasolják és kérik a szülőket, hogy tartsák be azokat a távolságokat, ami most is ajánlott. Hasonló időpontban zsúfolódnának össze, hiszen nagyjából egy időben kezdődik a munka. Azt javasolja, a dadusok, óvónők figyeljenek arra, hogy ahol átöltöztetik a gyereket, egyszerre ne legyenek sokan bent, maximum 2-3 gyerekkel legyenek bent. A felnőtt részére a maszk viselése lehetséges, de nem kötelező.

Az Index arra kérdez, kevesebb tesztet kérnek-e a háziorvosok az elmúlt héten. Nagyon változó, hány vizsgálatot kérnek a háziorvosok - mondta Müller. Az OMSZ nem csak a háziorvosok  kérése alapján vesznek mintákat, ezért csak összesített szám van. OMSZ 35434 mintát vettek le. Tegnap 431 mintavétel történt.