Index: Minden negyedik magyar beteg kórházi fertőzésként kapta el a koronavírust

2020. július 16., 19:15

Szerző:

A koronavírus-járvány idején a regisztrált fertőzöttek mintegy negyede kórházi fertőzésként kapta el a koronavírust, és a halálesetek csaknem fele is ilyen intézményi fertőzés nyomán következett be – írja az Index egy olyan levél alapján, amelyet Müller Cecília országos tisztifőorvos küldött a Főpolgármesteri Hivatalnak.

Ebben az áll, hogy

„A járvány kezdete óta az egészségügyi intézményekben nozokomiális járványhoz köthetően 1062 személynél igazoltak PCR-vizsgálattal COVID-19 fertőzést, közülük 260 fő ápolt hunyt el.”

A nozokomiális járvány a SOTE definíciója szerint olyan fertőzés legalább két embernél, amely „az egészségügyi ellátás következtében alakul ki”. 

A július 14-én kelt levél megírásakor 4258 volt a regisztrált fertőzöttek száma, ebből tehát 1062-en kapták el kórházban a koronavírust. Közülük hunyt el 260 ember, ami az összes haláleset (595 fő) jelentős része.

Müller Cecília most ismertetett levele szerint július 12-ig összesen 33 idősotthonban, 13 budapesti és 20 vidéki intézményben azonosítottak koronavírusos betegeket. 921 lakó és 137 dolgozó lett beteg, több mint felük már meggyógyult, viszont 140-en meghaltak.

Karácsony Gergely május elején részben a SOTE rektorának kijelentésére hivatkozva arról írt, hogy „a kormány megmagyarázhatatlanul nagy arányban küldte haza a kórházakból a betegeket. Hogy miért, arra érdemi válasz azóta sincs. Lehet, hogy ennek a lépésnek köze van a kórházi koronavírus-fertőzésekhez?” A főpolgármester akkor reményét fejezte ki, hogy a kormány egyszer nyilvánosságra hozza, a megbetegedések mekkora része alakult ki a kórházakban. „Mert az ország és Budapest újranyitása szempontjából nagyon fontos lenne tudnunk, igaz-e amit az eddigi információkból ki lehet olvasni: a magyarországi koronavírus-járvány leginkább és elsősorban a kórházakban és a kórházakból terjed”.

(A 444.hu nyomán)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.