MKKP: Pusztul az a budai villa, amit Farkas Flórián sofőrje vett meg

A kétfarkúak hívják fel a pusztuló műemlékekre a figyelmet. A tulajdonosok nem érdekeltek, hogy betartsák a törvényt.

2020. október 29., 20:10

Szerző:

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt összegyűjtötte Budapest XII. kerületi műemlék védett épületeit, hogy felhívják a figyelmet a budai Hegyvidék pusztuló építészeti kincseire. A párt társelnöke és helyi önkormányzati képviselője, Kovács Gergely szerint a védett épületek állapotának megőrzésére vonatkozó előírásokat senki nem kéri számon a tulajdonosoktól, annak ellenére, hogy pénzbüntetést lehetne kiszabni az épület gazdáira, és állagmegóvásra kötelezhetőek - írja az Atlátszó.

A Tündérhegyi Pszichiátria épületét 4 éve Farkas Flórián sofőrje vette meg állami hitelből és a “félretett” 300 milliójából. Az épület akkor még jó állapotban volt, most viszont, mint írják, gyors pusztulásnak indult. Kovács szerint az állagmegóvási kötelezettséget senki nem kéri számon a tulajdonosoktól, akik gyakran nem is érdekeltek a műemlékek megóvásában.

Az Átlátszó felkereste a kerület vezetését, hogy megismerjék a XII. kerületi önkormányzat vezetőinek koncepcióját a helyi műemlék épületek védelméről.

“A kerületi önkormányzat 2007 óta tizenegy alkalommal írt ki értékvédelmi pályázatot 135 millió forint értékben, melyen az országosan, fővárosi és kerületi szinten védett épületek tulajdonosai pályázhatnak vissza nem térítendő támogatásra. A pályázati keretből hetven épület újult meg. Most zajlik a kerület építési szabályzatának felülvizsgálata, amibe a védett épületek felújítását ösztönző előírásokat készülnek tenni”– tájékoztatta az Átlátszót Pokorni Zoltán polgármester nevében a sajtófőnöke, Arató Zsolt.

Az Átlátszó arra vonatkozóan nem kapott választ, hogy pusztuló műemlék épületek kapcsán milyen szankciókat, eljárásokat kezdeményezett a XII. kerület vezetése.

A lap információi szerint a kerületben jelenleg 169 országosan védett, 55 fővárosi szinten védett épületegyüttes és 48 épület, továbbá 272 kerületi szinten védett épület található.

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.