Perrel fenyegeti az MTVA egykori riporterét, aki kitálalt az állami propagandáról

2019. október 31., 10:30

Szerző:

Az MTVA ügyvédein keresztül szólította fel egykori riporterét, Balogh Krisztinát, kérjen bocsánatot az MTVA-tól, és járuljon hozzá, hogy a levelét nyilvánosságra hozzák. Ha ez nem történik meg, a közmédia vezetése perbe fogja volt munkatársát – írja a 444.

Balogh Krisztina 2016 augusztusában került az M1 hírcsatornához, ahol 2018 végéig dolgozott riporterként. A 2018. decemberi, a közmédia székházában történt erőszakos eseményeket követően távozott a csatornától. Idén augusztusban adott interjút a 444-nek, és mesélt a közmédiában eltöltött tapasztalatairól. Például arról, hogy a szájukba adják a politikai riportereknek a kérdéseket, vagy hogy elvárás, hogy a baloldali politikusokat nevetséges színben tüntessék fel. Elmondása szerint nyílt titok, hogy a kommunikációs államtitkárságról küldik meg a használandó szövegpaneleket, és még a kulturális műsorokban is migránsozni kellett.

Az MTVA szerint Balogh nyilatkozata hátrányos helyzetben tünteti fel a szervezetet. Azt írták, hogy a Munkatörvénykönyv szerint a jóhiszeműség és tisztesség elve szerint kell eljárni. Figyelmeztették arra is, hogy szerződésében vállalta, a munkaviszony megszűnését követően sem tesz a másik fél személyiségi jogát sértő nyilatkozatot, kijelentést.

„ (...) ha jogsértő magatartását nem fejezi be, illetve a jogsértésekért a megjelölt elégtételt elmulasztja, akkor az MTVA, mint volt munkáltatója minden szükséges jogi lépést megtesz annak érdekében, ami a jó hírnevén esett csorba kiküszöböléséhez, valamint megőrzésre köteles üzleti, üzemi és egyéb adatok nyilvánosságra hozása miatt a munkáltatóra nézve hátrányos következmények sérelme megállapításához, kiküszöböléséhez, valamint szankcionálásához szükségesek”

– áll a levélben.

Fotó: Youtube

A levél sugalmazta, mintha Balogh Krisztina üzleti titkokat osztott volna meg a nyilvánossággal. Megjegyezték végül, hogy várják sajnálkozását kifejező, bocsánatot kérő válaszát. 

Balogh Krisztina úgy döntött, hogy nem magánlevélben, hanem nyílt levélben reagál a közmédia felkérésére.

„Sajnálom, ha bármilyen módon azt a látszatot keltettem, hogy az M1 esetében nem egy objektív, pártatlan, kiegyensúlyozott hírcsatornáról van szó, hanem a kormányzó Fidesz-KDNP kampányeszközéről”

– írta a volt riporter. Levelét azzal zárta, hogy annyira őszintén kér bocsánatot a cégtől, 

„mint amilyen őszintén igyekszik betartani az MTVA a közszolgálatiság alapelveit”.

A teljes levél a 444 cikkében olvasható.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.