Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Papp Dániel, az MTVA hírhamisító vezére mentegeti az antiszemita megnyilvánulásairól elhíresült új rádióigazgatót

2020. január 30. 18:23 - szerző: 168 Óra/MTI

Alaptalannak nevezte a Kossuth Rádió csatornaigazgatójává kinevezett Siklósi Beatrixot érő vádakat a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója a Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesületének (NÜB) írt levelében.

Siklósi Beatrix kinevezése ellen több zsidó szervezet, köztük a NÜB is tiltakozott nyílt levélben, kifogásolva, hogy nem elég elfogulatlan és antiszemita tartalmakat terjeszt.

 

Papp Dániel a szervezetnek írt levelében közölte, mélyen egyetért a szervezettel abban, hogy az antiszemitizmusnak még csak megtűrt helye sem lehet a közéletben; a közszolgálati médiában és a kereskedelmi csatornákon is a leghatározottabban fel kell lépni ellene.

– Magyarországon ebben közmegegyezés van, ezért is alakulhatott ki hazánkban a polgárok és a történelmi egyházak között együttműködés. Biztosíthatom Önöket arról, hogy a közmédia is ezen elvek mentén marad

– írta levelében a vezérigazgató.

Papp Dániel hozzátette, miután ebben egyetértés van, váratlanul érte a nyílt levél, „amelyet több szervezet jegyzett, és amely az egyik legkiválóbb munkatársunkat érinti”.

– Különösen azért, mert a Siklósi Beatrix által korábban vezetett M5 kulturális csatorna műsorában, többek között maga Köves Slomó vezető rabbi is tiszteletét tette, nem említve semmilyen kifogást, problémát Siklósi Beatrix személyével kapcsolatban – jegyezte meg a vezérigazgató.

Azt Papp Dániel nem említette, hogy Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija is fenntartásait fejezte ki Siklósi kinevezésével kapcsolatban a Neokohnnak adott interjújában, de lehetőséget kínált arra, hogy Siklósi tisztázza magát az antiszemitizmus vádja alól.

– Ha valósak Siklósi Beatrix korábbi antiszemita és rasszista megnyilvánulásaival kapcsolatos sajtóhírek, akkor minden kétséget kizáróan elfogadhatatlan, hogy a közrádiót vezesse. Ezt a kérdést csak a Médiatanács, vagy a nyilvánosság eszközét felhasználva maga Siklósi tudja tisztázni

– állapította meg a rabbi.

Papp az MTI-nek írt közleményében felidézte, Siklósi Beatrix a kultúra területén végzett magas szintű szakmai munkája mellett az elmúlt több mint 30 év alatt „a köz szolgálatának számos területén alkotott maradandót”, a közmédia jótékonysági akcióját vezetve munkája évről évre számos alapítvány működését segíti.

Az MTVA igazgatója hangsúlyozta, minden vád, amely Siklósi Beatrixot az utóbbi időben a sajtóban érte, alaptalan és elfogadhatatlan.

– A közmédia műsorai továbbra is nemre, fajra és felekezethez való tartozásra tekintet nélkül fogják szolgálni miden embertársunk érdekét. Ameddig én irányítom ezt az intézményt, ezen elvek betartását garantálom

– zárta levelét Papp Dániel.

Siklósi Beatrix botrányos körülmények közt távozott 2004-ben a köztévétől, miután meghívta az Éjjeli menedék című műsorba David Irving közismerten zsidógyűlölő történészt. Később is számos meghökkentő kijelentést tett, például egy ízben a köztünk élő „antimagyarokról”, és a velük szembeni „nemzeti önvédelem” szükségességéről beszélt.

A Zsidó Közösségi Fórum tagjaként többek között a Holokauszt Emlékközpont, a Lauder Javne Iskola, a Haver Alapítvány, a Bálint Ház és Az Élet Menete Alapítvány is csatlakozott ahhoz a nyílt levélhez, amelyben Siklósi felmentését kérik az MTVA vezérigazgatójától.