Nem árulják el, hogy pontosan milyen célt szolgált a SZTAKI-ban a szív alakú ággyal és sarokkáddal berendezett szoba

2019. június 24., 10:44

Szerző:

Nem kaptunk választ arra az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetétől (SZTAKI), hogy pontosan milyen célt szolgált az intézetben szív alakú ággyal és sarokkáddal berendezett „rekreációs szoba”.

Pénteken este jelent meg a kormányközeli Ripostban egy cikk arról, hogy a SZTAKI-ban egy olyan kéjbarlang működik, amelyet a professzorok szexuális együttlétek helyszíneként használnak, és csak a kiválasztottak tudják az ajtót nyitó kódot. Első pillantásra a cikk puszta lejáratásnak tűnt, a szoba létét bizonyító felvételen például egyértelműen látszott, hogy egy tetőtéri helyiségben készült, vagyis nem készülhetett a SZTAKI épületében. 

Fotó: Google Street View

Az MTA SZTAKI másnap közleményt adott ki, amelyben elismerte, hogy a szoba valóban létezett, de az soha nem szolgált kéjbarlangként. Állításuk szerint évtizedekkel ezelőtt a kutatóintézet egy korábbi vezetője a sajtóban megjelent videófelvételnek megfelelően rendeztetett be egy szobát, amelyet a jelenlegi vezetés már felszámolt. Hangsúlyozták, hogy sosem volt az MTA épületeiben intim találkozóhely. Az Indexnek emellett a SZTAKI több egykori munkatársa megerősítette, hogy ilyen berendezésű szoba valóban létezett, csak nem ott, ahol a Ripost cikkében állították, hanem a SZTAKI egy másik épületében. Ott egy komplett fitnesz-wellness részleget is felhúztak, elmondásuk szerint a cél ezek kiépítésekor az volt, hogy a munkatársak a lehető legjobb körülmények között dolgozhassanak.

Az intézet közleménye rengeteg kérdést felvet. Az MTA mindenkit a SZTAKI-hoz irányított az ügyben, ezért az intézetet kérdeztük az alábbiakról:

  • Ki használta és pontosan milyen funkciót szolgált a szoba?
  • Mire használják most a szobát?
  • A szoba kialakítását és berendezését milyen költségből fedezte a SZTAKI, mennyibe került pontosan?
  • A szív alakú ágyra és a sarokkádra miért volt szükség?
  • Ha a szobát és a fitnesz-wellness részleget azért alakították ki, hogy a munkatársak a lehető legjobb körülmények között dolgozhassanak, miért másik épületben kapott helyet?
  • Mi van abban az épületben, ahol a szoba volt, hányan dolgoznak ott?
  • Melyik épületről van szó?
  • Pontosan mikor alakították ki a szobát?

Érdeklődésünkre a SZTAKI azt válaszolta, hogy hivatalos közleményük minden fontos információt tartalmazott, az intézet az ügyet lezártnak tekinti.

Az RTL Klub Híradója eközben arról számolt be, hogy a Magyar Tudományos Akadémia vezetése soron kívüli beszámolót kért a SZTAKI-tól szív alakú ággyal és sarokfürdőkáddal berendezett szoba miatt.

AZ MTA-nak nem jött jókor a botrány, a legnagyobb tekintélyű magyar nemzeti intézmény ugyanis jelenleg a megmaradásért küzd. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter tervének megfelelően ugyanis az Orbán-kormány törvénymódosításokon keresztül le akarja választani az MTA kutatóhálózatát, az intézmény költségvetése emellett a korábbiak töredékére csökken. A SZTAKI egyébként ugyanaz az intézet, amely éveken keresztül fizetett havi bruttó 800 ezer forintos fizetést Palkovics Lászlónak. Annak ellenére, hogy a jelenleg tárcavezető publikációs kötelezettségének nem tett eleget, és annak sincsen nyoma, hogy más kiadványokban közreműködött volna.