Szembeszállt az MTA az Orbán-kormánnyal, megtartaná a kutatóintézeteit

2019. május 6., 17:20

Szerző: Bíró Veronika

A Magyar Tudományos Akadémia Közgyűlése fontos határozatot hozott ma az intézmény jövőjét meghatározó működésről. A döntést az ülés utáni sajtótájékoztatón jelentették be. Részt vett rajta Lovász László, az MTA elnöke, Vékás Lajos alelnök, és Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője. A tájékoztató meglehetősen feszült hangulatú volt, érezhető a feszültség az elnök és a miniszter között. 

Lovász László foglalta össze először a Közgyűlés határozatait. 

  • Az első határozat az volt, hogy a Közgyűlés az intézethálózatot az akadémián belül kívánja tartani, ez 78 százalékos szavazatot kapott.
  • A második az irányító testületre vonatkozott. Elfogadta, hogy egy új vezetési struktúrát állítsanak fel, amelyet egy irányító testület alá rendelnek. Ennek vezetője az MTA elnöke és a miniszter egyetértésével közösen kinevezett személy legyen. Az új irányítási rendszer felállítását 75 százalék szavazta meg.
  • A harmadik határozat kiegészítése a másodiknak. Eszerint az irányító testületbe az MTA és a kutatóhálózat 1/3-1/3 arányban delegáljon tagokat, ahogy a kormány is 1/3-os arányt kapna. Erre 81 százalék szavazott igennel. 
  • A finanszírozást legalább a jelenlegi szinten akarják fenntartatni, az alapfinanszírozás megmaradását 87 százalék támogatta.

A közgyűlés továbbá megbízta az Akadémia vezetőségét azzal, hogy folytassa a tárgyalásokat a kormányzattal.

Rögzítették, hogy a kényszerítés módszereit, amelyekkel a minisztérium élt, nem tartja elfogadhatónak az Akadémia.

Palkovics László elmondta, hogy teljesen máshogy látja a határozatokat.

A kormány álláspontja ugyanaz, mint amit tavaly óta kommunikál, és amit a szándéknyilatkozatban leírt, de a mai határozatok ennek nem feleltek meg.

Elmondása szerint nem jutottak megállapodásra, se a működést, se az irányítást illetően, így folytatni kell a tárgyalásokat. Megfogalmazása szerint már holnaptól.

Véleménye szerint az eddigi tárgyalásokat ma komolytalanná tették, így az MTA működését övező bizonytalanságot nem sikerült elhárítani.

Lovász László szerint előreléptek, elfogadta az MTA, hogy egy új irányítási struktúra jöjjön létre. Az elnök bízik abban, hogy miniszternek és a kormánynak nem érdeke az akadémiai intézethálózat tönkretétele. A tájékoztató végén az MTA képviselői rögzítették, hogy az akadémia álláspontja az, hogy maradjon az intézménynél a kutatóhálózat.

 

Az MTA közgyűlése
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Tavaly nyár óta húzódik a vita az MTA és az ITM között, de a hónapok óta tartó tárgyalások alatt sem tudtak megegyezni a tárgyalófelek abban, hogy a kutatóhálózat az MTA szervezetén belül, vagy azon kívül működjön-e tovább, illetve hogy az azt irányító testületbe milyen arányban delegáljon tagokat az MTA és a kormány.

Az MTA Elnöksége ragaszkodik a kutatóhálózathoz, így a mai Közgyűlés elé terjesztették ugyan a kormányzat tervét is, de jelezték, hogy az intézetek leválasztását nem támogatják. Lovász László nemrég azt nyilatkozta, hogy a Közgyűlés azért nem tud majd az intézethálózat új szerkezetéről döntést hozni, mert a hatályos jogszabályok még az akadémiához rendelik azt. Döntést csak arról hozhat, hogy melyik változatot támogatja.

A kormányzati terv szerint az intézmény kutatóhálózatát leválasztják az MTA-ról, és az intézeteket egyben tartva ugyan, de valamilyen formában kiszervezik. Palkovics László, illetve a minisztérium már több alkalommal jelezte, hogy Lovász Lászlóék vagy együttműködnek a kormányzati szándéknak megfelelően, vagy ha kell, törvénymódosítással is végrehajtja tervét. Erről itt, és itt, és itt írtunk bővebben.

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma az ülés alatt az eső ellenére is csendes demonstrációt tartott annak érdekében, hogy a kutatók munkájukat továbbra is az MTA égisze alatt végezhessék. 

Az MTA közgyűlése - Az Akadémiai Dolgozók Fórumának demon
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.