Újabb sikeres MTA-kutató hagyja el Magyarországot - Muraközy Balázsnál is betelt a pohár

2019. július 20. 08:19 - szerző: 168 Óra

Az Egyesült Államokból költözött haza Muraközy Balázs, az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa, Lendület-ösztöndíjas kutató. A közgazdász azonban az általa is alapított műsor vendégeként a Tilos rádióban azt mondta, hogy a tudomány-ellenes kormányzati kampány miatt betelt nála a pohár, és családjával együtt elhagyja az országot.

Muraközy Balázs elmondása szerint eddig is könnyedén mehetett volna külföldre dolgozni, ösztöndíjjal sokat kutatott más országokban, de mindig hazatért. Azt tervezte, hogy Magyarországon folytatja a kutatást. Lendület-kutatócsoportja komoly elismerést ért el, vállalati stratégiákat, versenyképességeket kutattak a Magyar Tudományos Akadémia intézetében.

Fotó: vsvkbudapest.eu

Az Orbán-kormány tudomány-ellenessége miatt lett végleg elege, noha már régóta zavarták a magyar közállapotok, az oktatásügy helyzete, a CEU elűzése. Ezért döntött amellett, hogy családjával együtt költözik, ezután a University of Liverpool Management School-ban dolgozik majd.

Muraközy Balázs a kutatás mellett a Rajk László Szakkollégiumban tanított ökönometriát, korábban pedig az ELTE-n, a CEU-n és az MNB-ben is oktatott.

Döntésének előtménye, hogy a Fidesz kétharmados többséggel fogadta el Palkovics László innovációs és technológiai miniszter törvénymódosítását, ami lényegében elszakította az MTA-tól a kutatóhálózatát, annak költségvetését pedig a kormány határozhatja meg egy tanácson keresztül, aminek tagjait többségében maga Palkovics nevezi ki. Áder János államfő a magyar és nemzetközi tudományos közösség tiltakozása ellenére aláírta a törvényt.

(A 24.hu nyomán.)