Freund Tamás szerint csak a mérhetetlen teljesítményt nyújtó kutatócsoportok kerülhetnek veszélybe a jövőben

2019. október 30., 13:07

Szerző:

Nemrég nyilvánosságra került Freund Tamás Orbán Viktor miniszterelnökhöz 2018 decemberében írt levelének egy részlete. Az MTA alelnöke ebben azt írta „a kormányt folyamatosan kritizáló, gyengén teljesítő társadalomtudományi kutatócsoportok munkatársairól”, hogy ők azok, „akiktől szerettünk volna megszabadulni”. Az mta.hu erről kérdezte a neurobiológust.

Freund Tamás elmondása szerint tavaly az akkor még a kutatóhálózat csak tervezett átszervezése miatt kért találkozót a kormányfőtől, miután Palkovics László innovációs és technológiai minisztert nem tudta meggyőzni arról, hogy a szükséges átalakításokat az MTA-n belül is el lehetne végezni. A találkozón a kutatóhálózat kiválóságáról és az alapkutatás jelentőségéről beszélt. Végül Orbán Viktor arra kérte őt, hogy ugyan elhiszi neki az elmondottakat, de adjanak egy esélyt Palkovics László stratégiájának, és ha nem működik, menjen vissza hozzá.


Fotó: Youtube

Azt mi tesszük hozzá, hogy ez azért is érdekes, mert ezek szerint a Palkovics-terv néven elhíresült kutatóintézeti einstand ötlete valóban a minisztertől származhatott, Palkovics László nem pusztán végrehajtott egy kormányzati tervet. Korábban nem volt egyértelmű, ki az értelmi szerző.

„Mint tudjuk, az ITM tervei nem voltak eléggé kidolgozva, kezdettől fogva nem kaptak kellő indoklást, és az elképzelt működési mód idegen volt az alapkutatásoktól. Éppen ezért próbáltam újra bejutni Miniszterelnök úrhoz, de nem sikerült, abban az időben az ország EU-val kapcsolatos gondjai kötötték le elsősorban. Ekkor választottam a levélírást, méghozzá egy személyes levél írását, a júniusi beszélgetésünkre hivatkozva”

– magyarázta Freund Tamás.

Levelét a Magyar Időkben akarta nyilvánosságra hozni, de a főszerkesztő végül nem közölte. Ebben állítása szerint kifejtette, hogy miért alkalmatlanok az ITM tervei, és bemutatta a károkozás mértékét.

A kritikus társadalomkutatókra vonatkozó passzus elmondása szerint arról szólt, hogy a tervezett átalakítás és a bizalomvesztés miatt a legjobb kutatók elmennek, amire már volt is példa. 

„A gyengén teljesítőknek pedig az új kutatóhálózatban sincs helye. Itt jön a képbe az a széles körben terjedő nézet is, miszerint az egész átszervezés mögött a kormányt kritizáló kutatócsoportok elhallgattatása van. Ezt egyébként a kormányzat soha nem mondta. Viszont szerettem volna meggyőzni Miniszterelnök urat ennek értelmetlenségéről és sikertelenségéről még akkor is, ha ez csak vélt szándék, vagyis arról, hogy a kutatóhálózatból esetleg kikerülve ezek a kutatók egyetemi állásaikat változatlanul betöltve fogják megírni ugyanazokat a cikkeket”

– jegyezte meg az alelnök.

Úgy véli, érvelése működött, mivel egyetlen kutatócsoportot sem szüntettek meg, és a jól teljesítők a jövőben sem fognak sérülni. Kizárólag az átvilágítások eredményeképpen a nemzetközi mércével mérhetetlen teljesítményt nyújtó csoportok kerülhetnek veszélybe.

Sajtóhírek szerint az MTA elnöki tisztségére jelenleg Freund Tamás a legesélyesebb.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.