Palkovics László szerint az MTA kutatóintézeteinek a vezetői a jobb működés lehetőségét látják az átalakításnak nevezett intézményi einstandban

2019. augusztus 28., 20:46

Szerző:

Minden feltétel biztosított ahhoz, hogy az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat szeptember 1-től megkezdje működését – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter egy szerdai budapesti háttérbeszélgetésen a hvg.hu tudósítása szerint.

A tárcavezető közölte, hogy szeptemberben megtörténik a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteinek átvétele is. A politikus elmondása szerint a kutatóintézetek vezetői az átalakításban a lehetőséget látják az eddiginél jobb működésre.

 

Palkovics László – a tanévkezdés előtt – arról is beszámolt, hogy pozitívak a Corvinus egyetem új fenntartói modelljének eddigi tapasztalatai. Azt már mi tesszük hozzá így augusztus 28-án, hogy csak július 1-jén került hivatalosan is a Maecenas Universitatis Corvini vagyonkezelő alapítványhoz a Budapesti Corvinus Egyetem fenntartói joga az ITM-től.

 

A miniszter hozzátette, hogy a tervek szerint további felsőoktatási intézmények estében is megvizsgálják a modell bevezetésének lehetőségét. Lehetséges jelöltként a győri Széchenyi István Egyetemet, a Kecskeméti Egyetemet, illetve a MOME-t említette. Úgy véli viszont, hogy a nagy tudományegyetemeknél nem biztos, hogy ez a jó modell.

Jelezte, hogy várható az egyetemi szakok felülvizsgálata, mert az utolsó ilyen áttekintés 2014-ben volt.

Megerősítette, hogy 2020-tól kötelező feltétel lesz a nyelvvizsga a felsőoktatási felvételikhez.

A miniszter kijelentette, hogy az Oktatási Hivatal marad jelenlegi formájában, jól működik, annyi változást szeretne, hogy a szakképzésért külön elnökhelyettes feleljen.

Megfontolandónak nevezte, hogy az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) tankönyvekkel összefüggő feladatait az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat alá rendeljék.

Fotó: Bazánth Ivola

Palkovics László szerint már szeptemberben a parlament elé kerülhet az új szakképzési és felnőttképzési törvény, a két területet kivennék a köznevelési törvény hatálya alól, azokra önálló jogszabályt alkotnának.

A tárcavezető elmondása szerint dolgoznak a felsőoktatási bértábla átalakításán is, de megjegyezte, hogy 

az intézmények számláján jelenleg 280 milliárd forintos forrás van, el kellene kezdeni ezeket az összegeket felhasználni, akár bérkompenzációs célokra.

Arról nincs információ, hogy az egyetemek milyen költségvetési célokra használhatják fel ezt az összeget.

Palkovics László közölte azt is, hogy az új innovációs helyettes államtitkár Gulyás Tibor, korábbi HÖOK-elnök lesz.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.