Törökbálinton összeállt a Fidesz és az MSZP, az ellenzék elveszítette többségét

2020. január 14., 12:03

Szerző:

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke kezdeményezte Szentmiklósi-Tóth Tamás kizárását a pártból. A 444 számolt be arról, hogy Törökbálinton az önkormányzati választások után speciális helyzet állt elő. A polgármesteri címet ugyan a fideszes Elek Sándor nyerte el, de a testületben az ellenzéki pártok kerültek többségbe. Az ellenzéknek két fős többsége volt a képviselő-testületben, de Szentmiklósi-Tóth Tamás a választást követően, mint szocialista képviselő fizikailag is átült a politikai ellenfeleihez, és rögtön az első ülésen a fideszes polgármestert támogatta szavazataival.

Ezután a testület felállása 7-5-ről 6-6-ra módosult, és az ellenzék elveszítette előnyét.

Fotó: Facebook

A helyi szocialisták és a Fidesz együttműködésének már volt előzménye. Arról szintén a 444 számolt be, hogy augusztusban a törökbálinti ellenzék egyik tagja lebukott, ugyanis a titkos kampányanyagot Google Drive-ról megosztotta a fideszes kampány irányítójával. A szivárogtató Kun Anna volt, aki később ki is szállt az ellenzéki együttműködésből, és Szentmiklósi-Tóth Tamással együtt külön indult el a választáson.

Szentmiklósi-Tóth Tamás ezt azzal indokolta, hogy a kampány várható hangnemével nem ért egyet. 

Az új testületben Szentmiklósi-Tóth számos ellenzéki javaslatot a Fidesszel közösen leszavazott, illetve tartózkodásával megakadályozott. Például nem támogatta azt az ellenzéki beadványt, amely szorgalmazta, hogy a város működjön átláthatóbban, tehát a települést érintő összes szerződés, a vagyonnyilatkozatok, a pályázatok és közérdekű adatigénylések legyenek nyilvánosak.

A 2019. december 18. ülésen pedig több fideszes képviselővel együtt indítványozta, hogy Elek Sándor fideszes polgármester havi bruttó illetménye háromszorosának megfelelő összegű jutalmat kapjon.

Szentmiklósi-Tóth a fideszesekkel közösen leszavazta azt az ellenzéki előterjesztést is, hogy az önkormányzat által közpénzből finanszírozott lap igyekezzen hitelesen, kiegyensúlyozottabban tájékoztatni.

– Azt nem értjük csak, hogy a képviselő úr miért nem lép át hivatalosan a Fideszbe, sokkal tisztább lenne a helyzet. Elgondolkodtató, hogy miként lehetséges ilyen szintű Fidesz-MSZP összefonódás Törökbálinton. Titkolni se próbálják, döntetlen választási eredményre hivatkoznak, teljesen nyíltan vállalják, hogy együtt politizálnak hónapok óta. Az MSZP elnökségének már a választások előtt jeleztük a problémát, érdemi reakció nem történt, pedig a párt vezetősége, illetve parlamenti képviselők is tudnak az ügyről

– mondta a Momentum képviselője, Ollero Marco.

Tóth Bertalan a keddi cikk megjelenését követően jelentette be Facebook-oldalán, hogy kezdeményezte Szentmiklósi-Tóth Tamás kizárását a pártból. Döntését azzal indokolta, hogy az MSZP-ben zéró tolerancia van érvényben a Fidesszel történő együttműködéssel szemben minden szinten. 

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Tegnap 15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.