MSZP-Együtt összecsapás: elég megnézni, ki birkózza le rendre Németh Szilárdot a parlamentben

2018. január 7. 16:56 - szerző: Biró Marianna

Egymásnak ugrott az MSZP és az Együtt, miután – mint arról be is számoltunk – kiderült: a csepeli szocialisták nem az Együtt helyi jelöltjével való koordinációt, hanem saját indulót javasolnak a párt elnökségének. Az MSZP vezetése hétfőn tárgyal a dologról, ám a 168 Órának nyilatkozó Molnár Gyula szavaiból egyértelmű: nem fognak meghátrálni az Együtt vádaskodása miatt.

Juhász Péter dühbe gurult

Juhász Péter ugyanis vasárnap a Facebookon kommentálta a 24.hu információját, amely szerint az MSZP Csepelen Bangóné Borbély Ildikót küldi csatába Németh Szilárd rezsibiztos ellen. Az Együtt elnöke azért reagált hevesen a hírre, mert ez azt jelenti, hogy az ellenzéki szavazatok megoszlása miatt elveszíti esélyét a mandátum megszerzésére Szabó Szabolcs, aki 2014-ben közös baloldali jelöltként legyőzte a Fidesz-alelnököt ebben a körzetben.

És a párt nyilván úgy is gondolta, hogy miután visszautasítottak minden együttműködést az MSZP-vel, sőt, heves kritikával illették az időközben a szocialisták kormányfőjelöltjévé is avanzsált Karácsony Gergelyt az összefogásért, az MSZP-Párbeszéd-DK tömb majd mégis visszalép a javukra. Erre egyébként információink szerint korábban meg is lett volna a hajlandóság, sőt, úgy tudjuk, Karácsony Gergely tárgyalt is az Együtt számára esélyesebb körzetekben való koordinációról. Ám Juhász Péter és párttársai ezeken a tárgyalásokon sem mutatkoztak késznek a kompromisszumra.

Ezzel szemben Juhász most a Facebookon azzal állt elő: Molnár Gyula, a szocialisták elnöke egyszerűen nem válaszol azokra az üzenetekre, amelyekben arra kéri, tárgyaljanak az egyéni választókerületekről annak érdekében, hogy egy baloldali jelölt álljon szemben a fideszes ellenféllel minden körzetben. Juhász úgy gondolja: ha a szocialisták nem törekednek a megállapodásra, akkor az világossá teszi, hogy a Fidesz érdekében politizálnak, rendszerszinten együttműködnek a kormánypárttal.

Az Együtt elnöke azzal zárta kifakadását, hogy ha az MSZP nem hajlandó megállapodni a koordinációról, akkor azt pártja tudomásul veszi, és jó szívvel indulunk rá a Fidesz MSZP színekben indított jelöltjeire.

A vádaskodás, úgy tűnik, kihozta a sodrából Molnár Gyulát, aki a 168 Órának azt mondta:

Molnár Gyula

„Az MSZP 2017.december 31-én a koordinált jelöltállításról szóló tárgyalásokat lezárta. Most már a következő lépéseken van a sor. Közös jelöltek, közös lista, közös miniszterelnök-jelölt. Ez az Orbán-rezism leváltásának egyetlen útja."

Amikor arról kérdeztük a pártelnököt, hogy valóban ignorálja-e Juhász megkereséseit, azzal cáfolt: volt tárgyalás az Együttel, hiszen Juhász Péternek tisztában kell lennie azzal, hogy a Karácsony Gergely által megfogalmazott ajánlat nemcsak a Párbeszédé, hanem az MSZP hivatalos álláspontja is. „Tekintség közös ajánlatnak" – fogalmazott, majd hozzátette: „új év, s új helyzet van, egyszerűen már nem látjuk a lehetőséget a hármas koordinációra, mi a Demokratikus Koalícióval kötött partnerséghez tartjuk magunkat".

Molnár ugyanakkor azt is mondta, hogy ki, mennyire sikeres helyi politikus, azt nem pártelnököknek kell eldöntenie, s szerinte ha valaki Bangóné Borbély Ildikóra gondol, korántsem jut eszébe, hogy fideszes jelölt lehetne. Sőt – mint mondta

„éppen elég, ha eszünkbe jut, ki, hányszor birkózta le a parlamentben Németh Szilárdot, hogy tudjuk, ki a legnagyobb kihívója a kormánypárti rezsibiztosnak."

Noha Molnár nem kívánt többet mondani az ügyről, az minden bizonnyal igaz, amit a 24.hu is felvetett: Bangóné csatasorba állítása mindenesetre várhatóan számos vidám pillanattal ajándékozza majd meg a politika- és a sajtótörténetet, hiszen ismert, hogy Németh Szilárd szemében Bangóné maga az ördög felesége, számtalan parlamenti és egyéb szóváltáson túl van már a kapcsolatuk.

Sőt, a rezsibiztos éjszakánként is Bangónéra szokott gondolni: 

De előfordult olyan is, hogy a Fidesz-alelnök szintén egy Facebook-posztban azzal vádolta meg Bangónét, hogy minden nap más-más elit ruhaszalonból felöltözve, más-más drága fodrászműhelyből kilépve követeli a szegények étkeztetését. Németh mindezt olyan, 9 fotóból álló kollázzsal illusztrálta, amik közül héten Bangóné ugyanazt a frizurát viselte, a ruhái a legkevésbé sem voltak luxusszínvonalúak, ráadásul a képeket Németh félrevezető módon az elmúlt években megjelent sajtófotókból ollózta össze.

Bangóné valóban igen jól tűri a rezsibiztos ostromát, csupán úgy kommentálta az eseteket: „Szilárd! Én se tőled, se a társaidtól nem félek!", ugyanakkor a képviselő utóbb bevallotta, az azért megrémíti, hogy Németh éjszakánkként vele foglalkozik...

Ettől még Szabó Szabolcs az összefogás jelöltjeként 2014-ben hozta a mandátumot. Így nagy kérdés, Bangóné indulása valóban elveszi az esélyt attól, hogy Németh Szilárd sokadszor is elbukja a csepeli választókerületet?