MSZP: A letelepedési kötvények megszüntetése nem elég

2017. január 12. 18:12

A párt szerint a letelepedési kötvények megszüntetése nem elég; minden forinttal el kell számolni, a „pofátlan haszonra” pedig 75 százalékos különadót szükséges kivetni.

Az ellenzéki pártnak az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében arra reagáltak, hogy az Államadósság Kezelő Központ bejelentette: lezárja a Letelepedési Magyar Államkötvények értékesítését.

Az MSZP azt írta, a kötvények megszüntetése „nem hozza helyre a fideszes korrupció által okozott károkat”. Az ellenzéki párt ezért ragaszkodik ahhoz, amit még tavaly szeptemberben benyújtott törvényjavaslatában a konstrukció eltörlésén kívül kezdeményezett.

Azt akarják, hogy valamennyi kötvényforgalmazó cég vezetője számoljon el az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtt, hány milliárd forintot kaszált „Rogán Antal törvényének köszönhetően” – fogalmaztak.

A bizottság továbbítsa az elszámoltatás eredményét ellenőrzésre az adóhivatalnak, amely harminc napon belül tájékoztassa a bizottságot a lefolytatott vizsgálat eredményéről.

Harmadikként pedig azt követelik: ha az érintett cégekről kiderül, hogy „offshore módon működve nem fizettek adót”, a letelepedési kötvényből származó „pofátlanul magas haszon” 75 százalékát különadóként fizessék be a magyar államkasszába.

Az MSZP szerint „a letelepedési kötvénynek nevezett kormányzati korrupciót” nem szabad elhallgatni, „az urizáló fideszes elitnek” minden forinttal el kell számolnia – olvasható a közleményben.