Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Tizenegy korrupcióval gyanúsított kormánytisztviselő került letartóztatásba a Mozaik utcai autós vizsgaállomáson

2020. július 9. 15:21 - szerző: 168 Óra

A Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra elrendelte annak

a 11 személynek a letartóztatását, akiket bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével gyanúsítanak.

A megalapozott gyanú szerint a vádlott műszaki vizsgabiztosként dolgozott a Mozaik utcai vizsgaállomáson. Hivatalos személyként

a gépjárművek műszaki vizsgáztatása során rendszeres haszonszerzésre törekedve szervezetten követnek el korrupciós bűncselekményeket.

A Mozaik utcai autós vizsgaállomás.
Fotó: Merész Márton

Az ügyészség a bizonyítás megnehezítésének, meghiúsításának veszélye miatt indítványozta a gyanúsítottak letartóztatását. A nyomozás folyamatban van, a tényállás teljes körű felderítéséhez számos nyomozati cselekmény elvégzése szükséges. Ezért elsődleges érdek a bizonyítási eljárás terheltek befolyásától mentes, zavartalan lefolytatása. A bíróság úgy ítélte meg, hogy a nyomozás jelenlegi szakaszában mindegyik terhelt esetében

fennáll annak a veszélye, hogy az eljárásban érintett, még ki nem hallgatott személyek befolyásolásával vagy bizonyítási eszközök elrejtésével, megsemmisítésével a bizonyítást megnehezítené, meghiúsítaná.

A bűncselekmény jellegére, a nyomozás állására, érdekeire, valamint a terheltek és a bűntetőeljárásban részt vevő vagy más személyek viszonyára figyelemmel a bíróság úgy határozott, hogy a kényszerintézkedéssel elérni kívánt célok kizárólag letartóztatással biztosíthatók.

A vizsgaállomás egyik bejárata.
Fotó: Merész Márton

A döntés csak egy terhelt vonatkozásában végleges.