Hiába ígérte meg nyolc éve a Fidesz a magánnyugdíj-pénztári einstand után, biztosan nem lesz egyéni nyugdíjszámla

Gulyás Gergely lezárta a kérdést 2022-ig, de alighanem örökre.

2019. április 18., 16:38

Szerző:

Ebben a kormányzati ciklusban nem lesz egyéni nyugdíjszámla és a jelenlegi rendszeren nem változtatnak - mondta Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki Kormányinfón. Az Orbán-kormány, illetve a Fidesz a magánnyugdíj-pénztári rendszer 2011-es megszüntetése és az ott kezelt vagyon államosítása után ígérte meg, hogy az év végéig jóváírják a 2013 előtti összegeket, beleértve a korábbi magán-nyugdíjpénztári rendszerben teljesített és az állami rendszerbe átkerülő befizetéseket is az egyéni számlákon. Még külön „nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízottat” is kineveztek az ügyben, Selmeczi Gabriella fideszes képviselő személyében.

Selmeczi Gabriella
Fotó: MTI/Soós Lajos

Még 2013. április 29-én lépett hatályba a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény módosítása. Ebben az szerepel, hogy az egyéni számla a biztosított után 2012. december 31-ét követő időszakra a bevallott (nem a befizetett) nyugdíjjárulék összegére vonatkozó, az állami adóhatóságtól átvett adatokat tartalmazza.

A konstrukció célja - lett volna - a saját számla kialakítása, egy elkülönített, erre a célra létrehozott nyilvántartási adatbázisban. A számla vezetésére 2013. június 1-jétől az ONYF-et jelölte ki a kormány.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.