Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Most a külügyi államtitkár kérette be a svéd nagykövetet, amiért hazája miniszterelnöke nem tartja tiszteletben az Orbán-kormányt

2019. május 10. 21:00 - szerző: 168 Óra/MTI

Bekérette Svédország budapesti nagykövetét Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára – tudatta a KKM pénteken az MTI-vel. 

Az államtitkár hangsúlyozta: hazugnak tartják a svéd miniszterelnök szerdai Magyarországot bíráló kijelentéseit. A svéd miniszterelnök alaptalan vádaskodásait a leghatározottabban visszautasítjuk – áll a KKM közleményében.

A minisztérium szerint a svéd kormány bevándorláspárti, azért bírálnak minket, mert nemet mondtunk a migrációra. Ez minden konfliktus alapja.

A sorozatos támadásokat elfogadhatatlannak nevezték felidézve: a közelmúltban a bevándorláspárti svéd szociális miniszter nácizmussal vádolta a magyar kormányt a családtámogatási program miatt. A KKM szerint ebbe a sorba illik a svéd miniszterelnök bírálata.

Nagyon kihúzták a gyufát a svédek Magyar Leventénél, nem lennénk a most a helyükben
Fotó: wikimedia commons

Magyarország jövőjéről a magyar emberek döntenek, és nem a svéd kormány - szögezték le, kiemelve:

a magyar emberek kétharmados többséggel választották meg tavaly áprilisban az Orbán-kormányt, ezt még a svéd miniszterelnöknek is tiszteletben kell tartania.

Mint írták: a svéd miniszterelnök szerdán a parlamentben azt mondta: az EU többek között kereskedelmet és szabad mozgást foglal magában, ami nagyon jó, de az unió valójában demokratikus államok közössége is. Ezek olyan országok, amelyek tisztelik az emberi jogokat, a szólásszabadságot, a jogállamisági elveket, a szabad médiát, a szabad kutatást, és ezek az értékek most néhány tagállamban veszélyben vannak – Lengyelországban, Romániában, Magyarországon. A politika megzabolázza a médiát és egyetem(ek)et kényszerít bezárásra. Most egy szélsőjobboldali hullám van, és a jobboldali szélsőséges pártok a saját céljaikra kívánják használni az EU-t, ezektől az államoktól inspirálva – közölte a távirati iroda.

A magyar külügy gyakorlatilag folyamatosan meg van sértődve a svédekre. Április közepén például azon duzzogott Szijjártó Peter, hogy Stefan Löfven svéd miniszterelnök azt mondta „Magyarország az egyik olyan tagállam, amely a legtöbb EU-támogatást kapja. És nem tartható, hogy az a tagállam, amely a legtöbb forrásban részesül az EU-tól, azt mondja, hogy nem, mi nem vállalunk felelősséget a migráció tekintetében."