Több tucat mongol állampolgár térhet haza azok közül, akik hónapok óta Magyarországon várakoznak

2020. augusztus 7., 18:06

Szerző: Bíró Veronika

Hazautazhat több tucat mongol állampolgár azok közül, akik a határzár miatt hónapok óta Magyarországon rekedtek. Lapunk névtelenséget kérő forrásától úgy értesült, hogy augusztus 8-án 53 ember térhet haza Mongóliába Frankfurton keresztül.

Júliusban számoltunk be arról, hogy kétségbeesett mongol állampolgárok beszámolóit kapta meg a 168 Óra Online szerkesztősége. Kiderült, hogy 240 mongol állampolgár, köztük 78 mongol diák ragadt Magyarországon, miután február végén Mongólia lezárta határait a koronavírus-járvány miatt. Nem csak a külföldiek, hanem saját állampolgárai előtt is.

A budapesti Mongol Nagykövetség érdeklődésünkre megerősítette, valóban hazautazik 53 mongol állampolgár az augusztus 8-i különjárattal, és a gépen helyet kap az itt rekedt egyetemi diákok zöme.

Augusztus 10-én is lesz egy járat Prágából, amellyel szintén elutazhatnak Magyarországról mongolok.

Az augusztus 10-i járatra cikkünk írásakor még nem voltak meg a végleges adatok. Forrásunk úgy tudja, hogy jelenleg 178 mongol várakozik a hazatérésre, így a két augusztusi gép után vélhetően 100 körül lehet azok száma, akik nálunk ragadtak.

Ezt erősíti, hogy a nagykövetség tájékoztatása szerint időközben sokan visszamondták a hazautazási szándékukat és maradnak az országban, mert találtak állást, vagy egy másik EU-s országba mennek.

– Az eredeti 240 fővel már nem tudunk számolni, mint statikus adattal, dinamikusan változnak a számok. Ezért az a terv, hogy készítünk egy újabb felmérést a két járat után, hogy valójában mennyien vannak még, akik szeretnének hazamenni

– közölte a nagykövetség.

Mongólia már január 24-én nagyon szigorú intézkedéseket vezetett be. Január végén lezárták a Kínával szomszédos határátkelőket, februárban felfüggesztették a nemzetközi légi- és vasúti közlekedést is, márciusban pedig bezárták az Oroszország felé nyitott határátkelőhelyeket a személyforgalom elől. A magas szintű készültséget később meghosszabbították, így a kormány valamennyi mongóliai határátkelőn felfüggesztette a belépést az országba, minden utas számára, beleértve a mongol állampolgárokat is. Emiatt világszerte majdnem 11 ezer mongol nem tudott hazatérni.

Európában rekedt mongolok fotói

Többségük diákként, turistaként, barátokhoz, családtagokhoz érkezett látogatóba, vagy szemináriumon, üzleti úton vett részt. Sokak vízuma már lejárt, munkát nem tudnak vállalni, megtakarításaik fogynak, helyzetüket a pandémia is nehezítette.

Mongólia elindította hazatelepítési programját a Mongolian Airlines gépeivel, de névtelenséget kérő forrásunk szerint Európából havonta csak két gép szállította a mongol állampolgárokat Isztambulon, illetve Frankfurton keresztül. Összesen 200-350 embert minden hónapban. Ezt igyekszik Mongólia most felpörgetni.

Magyarországon 200 mongol ösztöndíjas tanulhat egyetemeken évente a Stipendium Hungaricum programmal, közülük július végéig 78-an nem térhettek haza Mongóliába. Ösztöndíjuk júniusban lejárt, azóta ingyenes egészségügyi ellátásra sem jogosultak, és szállása sincs mindenkinek. A Szijjártó Péter által vezetett Külgazdasági és Külügyminisztérium akkor érdeklődésünkre megerősítette, hogy a 78 hallgató már befejezte tanulmányait, az országot azonban nem hagyhatta el.

Július 8-i demonstráció a budapesti nagykövetség épületénél

Zeneemyadar Batbayarral, Mongólia budapesti nagykövetével a 168 Óra július 29-i számában jelent meg interjúnk. A nagykövet azt nyilatkozta, hogy Magyarországról július 20-ig 240 mongol állampolgár nyújtotta be hazatelepítési kérvényét, közülük 50-en térhettek haza július végéig.

A nagykövet elmondása szerint időközben a 78 diákról kiderült, hogy csak 43-an akarnak hazamenni, mert a többiek máshol folytatnák tanulmányaikat, vagy dolgozni kezdtek.

A mongol rendkívüli bizottság a külképviseletekkel konzultálva engedélyezi, hogy ki szállhat fel a gépekre. A sorban előre veszik a terhes nőket, gyerekeket, betegeket, 65 éven felülieket és a mozgássérülteket. Új szempontot jelentenek most már a végzős diákok is, illetve azok, akik régóta haza akarnak menni és pénzügyi gondjaik vannak.

Ez pedig nagy öröm azoknak, akik rendkívül nehéz helyzetben várakoznak a hazatérésre. Ahogy most forrásunk fogalmazott,

„hat hónap után végre láthatjuk a családunkat”.

15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.