Mongolok ezrei rekedtek külföldön segítség és munka nélkül, Magyarországon 240-en várják hónapok óta, hogy hazamehessenek

2020. július 22. 06:00 - szerző: Bíró Veronika

Mongólia márciusban valamennyi határátkelőn felfüggesztette a belépést az országba saját állampolgárai részére is. Akik korábban ösztöndíjjal, turistaként, vagy üzleti útra utaztak külföldre, hónapok óta nem térhetnek haza. Sokuknak már se pénze, se szállása, se munkája nincs.

Kétségbeesett mongol állampolgárok beszámolóit kapta meg a 168 Óra Online szerkesztősége. Kiderült, hogy 240 mongol állampolgár, köztük 78 mongol diák ragadt Magyarországon, miután február végén Mongólia lezárta határait a koronavírus-járvány miatt. Nem csak a külföldiek, hanem saját állampolgárai előtt is.

Mongólia már január 24-én nagyon szigorú intézkedéseket vezetett be. Január végén lezárták a Kínával szomszédos határátkelőket, februárban felfüggesztették a nemzetközi légi- és vasúti közlekedést is, márciusban pedig bezárták az Oroszország felé addig nyitott Tsagaannuur és az Altanbulag határátkelőhelyeket a személyforgalom elől. A magas szintű készültséget 2020. július 20-ig meghosszabbították Mongóliában, így a kormány valamennyi mongóliai határátkelőn felfüggesztette a belépést az országba, minden utas számára, beleértve a mongol állampolgárokat is. Információink szerint hétfőn ült össze a koronavírus elleni védekezésért felelős mongol állami bizottság, de nem döntöttek a korlátozások feloldásáról.

Emiatt világszerte majdnem 11 ezer mongol állampolgár még nem tudott hazatérni. Európában több mint 2500, Magyarországon pedig 240 ember várakozik.

Európában rekedt mongolok fotói

Többségük diákként, turistaként, barátokhoz, családtagokhoz érkezett látogatóba, vagy szemináriumon, üzleti úton vett részt, de hónapok óta nem tudnak hazatérni. Sokak vízuma már lejárt, munkát nem tudnak vállalni, megtakarításaik fogynak, helyzetüket a pandémia is nehezítette. Rendkívül kétségbeesettek, mivel ahogy fogalmaztak,

„Európában 4-5 hónapot munka nélkül túlélni nagyon nehéz”.

Mongólia ugyan elindította hazatelepítési programját a Mongolian Airlines gépeivel, de névtelenséget kérő forrásunk szerint Európából havonta csak két gép szállítja a mongol állampolgárokat Isztambulon, illetve Frankfurton keresztül. Összesen 200-350 embert minden hónapban. Júliusban eddig egy gép indult, Magyarországról négy fő szállhatott fel rá. Július 26-án indul a következő Frankfurtból, Magyarországról 19 ember utazhat vele. A következő járat augusztus 10-én repül.

Attól félnek, hogy ezzel a tempóval még hónapokig nem térhetnek haza, és nem tudják, addig hogyan éljék túl ezt az időszakot.

Forrásunk társaival együtt többször kérte a budapesti mongol nagykövetség segítségét, július 8-án demonstrációt is tartottak az épület előtt.

Azt mondják, hogy semmilyen segítséget nem kapnak a mongol államtól. Kérték a nagykövetségeket, a mongol kormányt, illetve a védekezésért felelős mongol bizottságot, hogy küldjenek több gépet, de nem jártak sikerrel. A kormány a limitált járatszámot azzal indokolta, hogy a karanténra kijelölt szállások száma is véges.

Mongóliában ugyanis a külföldről hazatérőknek először kijelölt szálláson, táborban 21 napra karanténba kell vonulniuk, azt követően pedig újabb 14 napra házi karanténba, saját költségükön. Mindez repülőjeggyel együtt állításuk szerint összesen körülbelül 2 ezer eurós kiadást jelent fejenként, ami az átlag mongol fizetésekhez viszonyítva rendkívül megterhelő. Főleg, miután sokan hónapok óta munka és pénzügyi segítség nélkül tengődnek Európában.

Magyarországon 200 mongol ösztöndíjas tanulhat magyar egyetemeken évente a Stipendium Hungaricum programmal. Információink szerint közülük 78-an nem térhettek még haza Mongóliába. Ösztöndíjuk júniusban lejárt, azóta ingyenes egészségügyi ellátásra sem jogosultak, és szállása sincs mindenkinek.

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott beszámolók szerint az Európában ragadt mongolok közül vannak, akik pályaudvarokon alszanak. Magyarországon tudunk olyanról, aki ismerősei albérletében húzza meg magát, titokban. Megtakarításaik legtöbbjüknek kimerültek.

Ukhnaagiin Khürelsükh mongol miniszterelnök májusban bejelentette, hogy a szigorú intézkedéseket mindaddig érvényben tartják, amíg a koronavírus-vakcina elérhető nem lesz.

mongol állami hírügynökség beszámolója alapján a mongol bizottság július 17-én sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a kormányzatnak nincs elég kapacitása arra, hogy a több mint tízezer mongol állampolgárt külföldről egy hónapon belül hazatelepítse.

Közlésük szerint múlt hét végéig 10 513 mongol állampolgár nyújtotta be hazatelepítési kérvényét 55 országból. Júliusra a kormányzat 15 járattal számol, amellyel 3400 mongol állampolgárt tudnak hazavinni.

Hétfőn a kormány bejelentette, hogy fokozzák a hazatelepítési tevékenységet. Nyamtseren Enkhtaivan külügyminiszter azt kérte az 55 országtól, hogy segítsék a náluk várakozó mongolokat, amíg haza tudják őket telepíteni. Kérte, hogy a lejárt vízumukat, tartózkodási engedélyüket hosszabbítsák meg, biztosítsák nekik a COVID-19 teszteket, amennyiben fertőzöttek, kapjanak orvosi ellátást, és segítsék a nehéz anyagi helyzetben lévő állampolgárokat.

Emellett a mongol kormány kétoldalú kapcsolatain keresztül igyekszik segíteni külföldön lévő állampolgárait, így 200, Törökországban tartózkodó mongol állampolgárnak juttattak el ételt.

A Szijjártó Péter által vezetett Külgazdasági és Külügyminisztérium érdeklődésünkre megerősítette, hogy a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram keretében Magyarországon tanuló mongol diákok közül

78 hallgató már befejezte tanulmányait, az országot azonban egyelőre nem hagyhatta el.

A tárca közölte, hogy tanulmányaik befejeztével az ösztöndíjasok hallgatói és SH-jogviszonya megszűnik, ezáltal a továbbiakban nem jogosultak az ezzel járó juttatásokra. A diploma megszerzésének és az ösztöndíj megszűnésének következményeire a programot lebonyolító szervezet is külön felhívta a végzős diákok figyelmét, hangsúlyozva, hogy Magyarország előírásoknak megfelelő elhagyásához tegyék meg a szükséges előkészületeket, és ha nehézségbe ütköznek, haladéktalanul vegyék fel a kapcsolatot országuk nagykövetségével. Erről a minisztérium értesített minden érintett nagykövetséget is, és segítségüket kérték saját állampolgáraik hazajuttatásában.

Hozzátették, hogy a rendkívüli helyzetben a minisztérium minden lehetséges segítséget kész megadni, az illetékes hatóságok és az egészségügyi előírások által megszabott kereteken belül.

Magyarországon tanuló mongol diákok

A minisztériumnak egyébként nincs tudomása olyan, Mongóliában tartózkodó magyar állampolgárról, aki haza kíván térni.

Mongolian Economy című portálon hétfőn jelent meg a budapesti mongol nagykövettel, Zeneemyadar Batbayarral készített interjú. A nagykövet közölte, hogy

Magyarországról július 20-ig 240 mongol állampolgár nyújtotta be hazatelepítési kérvényét, és összesen 31-en térhettek vissza eddig Mongóliába.

Kérdéseinket vasárnap este elküldtük Mongólia budapesti nagykövetségének. Ha választ kapunk, közzé tesszük.