Több száz millió forintos költségvetési csalás gyanúja miatt nyomoz a NAV a Momentum Mozgalom ellen

2019. október 31., 20:10

Szerző:

Több száz millió forintos költségvetési csalási gyanújával nyomoznak a Momentum Mozgalom ellen – válaszolta a NAV a z Ortbán-kormány szócsöveként működő portál, az Origo kérdésére. 

A Momentum Mozgalom Múzeum körúti székhelyén szerda délelőtt jelentek meg a NAV munkatársai, a razziában ezer oldal dokumentumot, pendrive-okat és a költségvetési analitikát vittek el a házkutatást, motozást és lefoglalást lehetővé tevő intézkedés során. 

A költségvetési csalás gyanújának a szálai még a 2018-as parlamenti választásig nyúlnak vissza, a NAV Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságának Vizsgálati Osztálya a Momentum Mozgalom és a Párbeszéd kampánytámogatásának elszámolása miatt is nyomozást indított. 

2018 októberében a Momentum Mozgalom költségvetési támogatását is felfüggesztették, ezt a döntést azonban az ÁSZ 2019 februárjában felfüggesztette, megkapta a szükséges dokumentumokat. Bár az ÁSZ ekkor azat is kimondta, hogy a Momentum Mozgalom újra jogosult a költségvetési támogatásra a NAV folytatta a nyomozást az ÁSZ január 16-i feljelentése nyomán. 

Az ügyben fél éven át teljes csend volt, a NAV a Fidesz hatalmas október 13-i térvesztése után jött rá, hogy razziát kell tartania a Momentum Mozgalom székhelyén.