Még el sem készültek a korábban rendelt gigantikus szobrok, de az MNB máris újabbakért fizet

2020. július 28., 10:50

Szerző:

Nettó 326,5 millió forintot fizet ki két grandiózus szoborért a Magyar Nemzeti Bank ingatlanos cége – derült ki a közbeszerzési értesítőből, mint azt a 24.hu észrevette.

A két szoborral Matolcsyék az egykori Postapalota bejáratát díszítenék fel a budapesti Krisztina körúton.

Fotó: Youtube

Szőke Gábor Miklós cégétől (Dante Birodalom Kft.) rendelték meg őket, amely már készíti az óriási felhőből előugró oroszlánokat és az egymással küzdő medve-bika párost ábrázoló szobrait, szintén az MNB-nek. Ezek csaknem 700 millió forintos munkák.

A szerződés szerint az Arany Dinamikája nevű szobor nettó 127 millió, a Csodaszarvas nevű pedig nettó 199,5 millió forintba kerül.

Az alkotó egy suhanó masinát képzelt el, amely plasztikája levegőben száguldozó elemekből épül fel, egyszerre szelve át teret és időt.

A gazdaság dinamikáját Szőke elcsúsztatott aranyrudakkal formázná meg, amelyek szinte a levegőben, egymást alig érintve lebegnének, a suhanás érzetét imitálva.

Persze nem valódi aranyat használnának fel, hanem rozsdamentes acélból készül majd a szobor. Az alkotás félig az egykori Postapalotában, félig a Széll Kálmán téren áll majd, a 13 méter hosszú szobrot ugyanis az időközben Pénztörténeti Múzeummá alakított épület bejáratához álmodták meg.

A gigantikus csodaszarvas a leírás szerint pedig elvileg a palotán belülre kerül majd. A 4,5 méter magas és 7,2 méter hosszú szobor egy 6,5 méter magas sziklát ábrázoló talapzaton áll majd, vagyis az egész kompozíció 11 méterrel emelkedhet a múzeum látogatói fölé.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.