Matolcsy György a törvénynek csak a neki tetsző részére hivatkozott, amikor a forint gyengülése miatti felelősségét firtatták

2019. szeptember 10., 14:35

Szerző:

„Meddig engedi még az MNB gyengülni a forintot? Akár 340 vagy 350 forint/euró árfolyamra is érdemes felkészülnie a lakosságnak?”

– tette fel írásban kérdését a Matolcsy György jegybankelnöknek Tóth Bertalan országgyűlési képviselő, az MSZP elnöke, tekintettel a forint árfolyamának elmúlt hetekben tapasztalható rekord szintre gyengülésére.

Matolcsy hétfői levelében nem adott választ arra, hogy a közeljövőben a Magyar Nemzeti Bank tesz-e lépéseket a forint esetleges további csökkenésével szemben. A jegybank elnöke a jegybanktörvényre hivatkozva azt emelte ki, hogy az MNB feladata az árstabilitás fenntartása, illetve elismételte, hogy a forint árfolyamával kapcsolatban nincs árfolyamcélja az MNB-nek, azt a piaci környezet hatásaira hagyja.

Matolcsy György, ha már épp a jegybanktörvényt idézte, kitérhetett volna akár arra is, hogy „18. § Monetáris politikájának eszközeként az MNB: (d) árfolyamokat és kamatokat befolyásol és határoz meg”.

A jegybank elnökének tehát törvényi feladata lenne árfolyamcélt meghatározni, de nem teszi.

Az árak stabilitására az elmondása szerint ügyelő jegybankelnök kedden arról is értesülhetett, hogy továbbra is tart a forint inflálódása, augusztusban 3,1 százalékkal kell többet fizetni a magyaroknak ugyanazokért a termékekért, mint egy évvel korábban.