MNB-s alapítvány támogatásával tart előadást a kamudoktor az MTA-n

2016. november 17. 10:36

A John Henry Newman Felsőoktatási Képzési Központ december másodikán az MTA-n fog konferenciát tartani a Matolcsy-féle Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány támogatásával – írja a A Magyar Narancs. A sikkasztás és csalás gyanújával, valamint többmilliós adósság felhalmozásával véget ért főiskola anyacége még indulásakor csaknem harmincmilliót kapott az MNB alapítványaitól.

A John Henry Newman Oktatási Központ alapítója Kertész-Bakos Ferenc, aki úgy állítja magáról, hogy doktor, hogy nincs meg hozzá a megfelelő tudományos végzettsége. Csak egy kamudoktori címet lobogtat, amelyet egy diplomagyárban szerzett – írja a Magyar Narancs.

kertesz_bakos2 Feketében Kertész-Bakos (Fotó: Kmfap.hu)

Kertész-Bakos oktatási központjának működési engedélyét a közelmúltban az Oktatási Hivatal visszavonta, a John Henry Newman Oktatási Központot a közösségi felsőoktatási képzési központokról vezetett nyilvántartásából törölte.

Erre azután került sor, hogy a fenntartó egyesület egyik tagja tízmilliós nagyságrendű sikkasztás és csalás gyanúja miatt feljelentést tett a központ két vezetője ellen. Sümeg önkormányzata ezután felszámolási eljárást kezdeményezett a központot működtető kft. ellen. Az intézményt működtető kft. február óta kilencmillió forintos tartozást halmozott fel az önkormányzattal szemben, ez az összeg a főiskola könyvtárépületének felújítási költsége.

A John Henry Newman Oktatási Központ zavaros hátterű anyacége már alakulásakor 28 millió forintos támogatást nyert el az MNB-alapítványoktól.

Az MTA a lapnak megerősítette, hogy lesz ilyen konferencia. Az esemény leírása szerint „az argentin szuverén adósság kezelésének alternatív módszertana és annak tanulságai a magyar párhuzamok tükrében című kutatási program eredményeit a kutatási programban részt vevő és meghívott nemzetközi szakértők közreműködésével szakmai zárókonferencián mutatják be”.