Visszavonták Matolcsyék doktori iskolájának budai vári engedélyét, mert túl nagy a zaj

2019. szeptember 11. 08:58 - szerző: 168 Óra

Egyéves működés után a napokban visszavonták a Magyar Nemzeti Bank doktori iskolájának használatbavételi engedélyét a másodfokon eljáró kormányhivatal döntése alapján – tudta meg a 24.hu.

Ez azt jelenti, hogy az eljárás lezárultáig be kell zárni az épületet, és ki kell kapcsolni az ingatlanban működő légtechnikai berendezéseket is.

A Matolcsy György vezette jegybank egyik alapítványa, a PADA négymilliárd forintot költött a Mátyás-templommal szemben álló régi budai városháza átalakítására. Az épületet eredetileg egy új doktori iskolaként harangozták be, de kiderült, hogy vendéglátó egységek is működnek majd benne. A nyitáskor a teljes földszintet és a fedett belsőudvart a Zsidai Csoport kapta meg üzemeltetésre, az MNB-alapítvány azonban 2018 karácsonya után szerződésszegésre hivatkozva kirúgta Zsidai Roy cégét.

Fotó: pallasalapitvanyok.hu

Az átépítésekor nem szigetelték le a szomszédos lakóház tűzfalát, és a belsőudvar egyik látványelemeként csupaszon meghagyták a falfelületet, így a lakók csillapítás nélkül szenvedik el a PADA-épület felső szintjére telepített szellőztető rendszer zaját és rezgéseit. Ez a nyáron lezajlott szakértői mérések szerint nappal és éjszaka is 50–60 decibeles alapzajt jelent.

A lap azt írja, hogy a most kiadott másodfokú döntés ellenére az épület kedden még üzemelt.