Nagy a bizonytalanság a táborpiacon - pedig a társas kapcsolatokat mindenütt nagyon igénylik már

Egyelőre kérdéses, miképpen tölthetik ezt a nyarat a gyerekek. Lesznek ugyan táborok, de csak szigorú biztonsági intézkedések közepette, sok helyen pedig le is mondták a közös nyaralást. Körképünkből kiderül, a társas kapcsolatokat mindenütt nagyon igénylik már.

2020. június 7., 09:31

Szerző: Latyák Balázs

Úgy tűnik, újabb zavar támadt a kormány kommunikációjában az elmúlt napokban, miután az Emberi Erőforrások Minisztériuma alá tartozó két államtitkárság bejelentése egymással is átfedésben lévő információkat tartalmazott. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár azt közölte, hogy a tanév végéig érvényben marad a tantermen kívüli, digitális munkarend, bár az iskolákban már tarthatók kis csoportos konzultációk és egyéni felkészítések. A felügyelet június 2–15. között minden gyermeknek jár, a tanév végétől, június 16-tól egészen június 26-ig fennmarad az ügyeleti rendszer. Közben a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, Novák Katalin arról beszélt, hogy június 16-tól már szabadon szervezhetők napközis és ott alvós nyári táborok az érvényes járványügyi előírások betartásával. Ez azt jelenti, hogy a résztvevők egymás hegyén-hátán rohangálhatnak majd.

– A táborozó gyermekek ugyan nem tartoznak a veszélyeztetett korosztályba, de hordozók lehetnek, így fontos a biztonság. Az egészségügyi előírásokat mindenkinek, szülőknek és táborszervezőknek is be kell tartaniuk, így minimálisra szorítható a járványveszély – közölte lapunkkal Tóth Béla, a Táborfigyelő ügyvezetője.

A gyermektábor-összehasonlító portál vezetője kifejtette, hogy az idén több óvintézkedést kell szem előtt tartani. A táborba csak egészséges gyerek mehet, amiről nyilatkozatot kell kitölteni. A tábornyitáskor kötelezően fertőtleníteni kell, a gyerekeknek pedig higiéniás oktatást tartanak rögtön az érkezéskor.

Azokban a táborokban, ahol több mint háromszázan vannak, kötelező egy orvos jelenléte is.

Tóth Béla szerint ezek az egészségügyi előírások elegendők a biztonság megteremtéséhez. Ettől függetlenül egyes táborszervezők saját hatáskörben szigoríthatnak a szabályokon, például az említett nyilatkozat mellé gyermekorvosi igazolást is kérhetnek a jelentkezés véglegesítéséhez.


Fotó: erzsebettaborok.hu

A szelektálás nem lesz egyszerű, legalábbis ha a jelentkezési adatokból indulunk ki. Az idei év álomszerűen indult a táborpiacon, februárban – az egy évvel korábbihoz képest – mintegy 20 százalékkal több jelentkező volt. A koronavírus megjelenése azonban visszavetette a lendületet, május elején 70 százalékkal kevesebb gyermeknek volt lefoglalt tábora a nyárra, mint tavaly ugyanakkor. Mára a tavalyinál már csak 50 százalékkal alacsonyabb a táborfoglalási arány. Igaz, a táborok mostani választéka is szerényebb, ráadásul a részvétel drágább is. Az idei évre prognosztizált 5 százalékos áremelési tendencia ugyanis tartja magát a táborpiacon, ami mellett a szabad helyek fogyatkozásával nő a komolyabb díjnövekedés esélye is.

Táborokra márpedig – kerüljenek bármennyibe – az idén is szükség lesz.

A koronavírus-járvány miatt ugyanis sok szülőnek ki kellett vennie az éves szabadságát, a nagyszülők pedig a veszélyeztetettségükből adódóan nem tudnak vigyázni a legkisebbekre.

Ennek fényében nem értek senkit váratlanul a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (Kincs) által nemrég publikált felmérés eredményei. Ezek szerint a válaszadó szülők 25 százalékának komoly problémát jelent 14 éven aluli gyermekének felügyelete a nyári szünet idején, 40 százalékuk pedig azt tervezi, hogy táborba küldi a gyermekét. Kiderült az is, hogy a megkérdezettek 29 százaléka számít a napközis táborokra, további 11 százalék pedig még gondolkozott rajta. Ott alvós táborokba a megkérdezettek 16 százaléka küldené szívesen a gyermekét, 8 százalékuk még nem döntött.

Fontos megjegyezni, hogy a bizonytalankodók nem késtek el semmivel, a koronavírus okozta különleges helyzet miatt ugyanis az előzetes regisztráció nem garancia semmire. Ezt tapasztalta egy lapunknak nyilatkozó szülő is. Az iskola, ahova a gyermeke jár, hónapokkal ezelőtt elkezdett szervezni egy tábort, a részvételi díjat is be kellett fizetni. Pár napja érkezett a hivatalos értesítés, hogy a helyi polgármester mindenféle csoportos programot megtiltott, így a tábor elmarad. Sok szülő azóta is értetlenül áll a döntés előtt, hiszen úgy vélik, a több mint két hónapos bezártság után a gyerekeknek szükségük lett volna a közösségre.

Ezt egyébként az ELTE Fejlődés- és Klinikai Gyermekpszichológiai Tanszékének legfrissebb kutatása is igazolta. A #Maradj otthon: Te hogy bírod? felmérésből kiderült, hogy a 11–18 éves korosztálynak a korlátozások ideje alatt a kortárskapcsolatok hiányoztak a legjobban.

– Mert bár az e korcsoportba tartozók életük jelentős részét már a virtuális világban élik, az elmúlt időszak társas érintkezései mégsem feleltek meg a hagyományos értelemben vett normáknak

– fejtette ki egy háttérbeszélgetésen Szentiványi Dóra gyermekpszichológus, a kutatás vezetője. Szerinte amíg eddig sokan az éppen aktuális, egy adott pillanatban történt élményeiket beszélték meg a világhálón, addig ez a korlátozás idején teljesen eltűnt. A gyerekek megszokott rendszere a járvány kezdetén teljesen felborult, ennek újbóli kialakítása komoly tanulási folyamatot jelentett. Most pedig, a lazítások idején, az jelent kihívást, hogy a családok hogyan térjenek vissza a normális életükhöz.

– Szerettem volna elmenni Bernecebarátiba, jó lett volna kiszakadni végre az itthoni környezetből – mondja a 14 éves Gyánó Mirjam. A lány nagyon várta a nyárindító eseményt, mert újra találkozhatott volna rég nem látott barátaival és a legtöbb osztálytársával. Ennek az álomnak azonban annyi, egyelőre minden terv odalett. Mirjam még sincs elkeseredve, mert ugyan egyelőre még nem terveztek semmit a barátaival, de biztos benne, hogy átlendülnek ezen a helyzeten.

Fotó: corvinrajziskola.hu

Hasonlóan bizakodóan nyilatkozott lapunknak a Bátor Tábor kommunikációs vezetője is. Cseh Linda elmondta, az idén nyáron nem tudnak hagyományos táborokat szervezni, miután a jelenlegi hatósági rendelkezések csak az egészséges gyerekek ott alvós vagy napközis táboroztatását teszik lehetővé.

– Gondot okoz továbbá az is, hogy egy-egy táborunk megszervezése több hónapot vesz igénybe, de a jelenlegi körülmények között annyi időnk már nem lenne, hogy maximálisan felkészült önkénteseket, profi egészségügyi csapatot és teljes egészségügyi biztonságot garantálhassunk a gyerekeknek

– közölte. Ám még reménykednek. Amint biztonságosan megtehető, kitárják majd a kapui-kat, hiszen pontosan tudják, a súlyosan beteg gyerekeknek és a családjuknak a Bátor Tábor az egyetlen táborozási lehetőség.

– Nagyon bízunk benne, hogy legkésőbb ősszel már tarthatunk programokat, igaz, addig sem hagyjuk magukra a táborozóinkat. Már tavasszal elindítottuk a Digitális Bátor Tábort, amelynek keretében interaktív online programokat szervezünk a gyerekeknek és a családjaiknak – hívta fel a lehetőségre a figyelmet Cseh Linda. Hozzátette, ez egy másfél-két órás program, amikor minden a nevetésről, a közös élményekről és a játékokról szól. Úgy fogalmazott, a rendszeres online interaktív foglalkozások keretében elviszik a betegeknek a játék gyógyító erejét.

Erre pedig az egészséges gyerekeknek, sőt, a felnőtteknek is szükségük van. A szervezők éppen ezért tették elérhetővé a szélesebb közönségnek is a Digitális Bátor Tábort. Cseh Lindáék ugyanis felismerték, hogy azok az érzések, amelyekkel a legtöbb táborozójuk küzd – az elszigetelődés, a társas kapcsolatok leépülése, vagy éppen a betegségtől való félelem –, a koronavírus miatt most a társadalom nagy részét érintik. Így mindenkinek szeretnének segíteni az elmúlt időszak nehézségeinek feldolgozásában. 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.