Minisztériumi tanácsadó szerzett maszkokat, egy olyan kínai hátterű cégtől, aminek az apja az egyik vezetője

2020. április 17., 13:25

Szerző:

„Hálásak vagyunk. Portyázzon még.” – hálálkodott Orbán Viktor március 24-én hajnalban, amikor a repülőtéren fogadta az első nagyobb Kínából érkező szállítmányt: 3 millió védőmaszk, százezer teszt és 86 lélegeztetőgép jött aznap. 

És hogy a miniszterelnök valójában kinek hálálkodott, akit érkezésekor könyökpacsival is üdvözölt? Az illetőt – mint a Direkt36 írja a 444.hu-n – ifj. Kovácsics Ivánnak hívják, 38 éves, jól beszél kínaiul és jelenleg tanácsadóként dolgozik az Innovációs és Technológiai Minisztériumban (ITM).

A hála pillanata - ifj. Kovácsovics Iván és Orbán Viktor a reptéren

Ez a minisztérium intézett az elmúlt hetekben több, a koronavírussal kapcsolatos állami beszerzést.

Ezek nagy részét (összesen 5,8 milliárd forintnyi megrendelést) egy 2011-ben alapított kínai tulajdonú cég, a CECZ Közép-európai Kft. nyerte el.

A CECZ-nek éveken keresztül évi 100-150 milliós forgalma volt, 2018-ban 275 millió forintra emelkedett, de korábban nem nyert állami megrendeléseket. Ugyanakkor a CECZ stratégiai vezérigazgató-helyettese nem más,

mint a reptéren feltűnt tanácsadó édesapja, idősebb Kovácsics Iván.

Ő korábban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vám- és pénzügyőri elnökhelyettese volt – 2014-ben is, amikor korrupció gyanúja miatt több NAV-os vezetőt kitiltottak az Egyesült Államokból. Kovácsics akkor azt mondta, tudomása szerint nincs rajta a kitiltottak listáján. Röviddel a botrány után távozott a NAV-tól, a CECZ-nél pedig 2017 novemberében került vezető pozícióba. 

„Nagyon büszke voltam, hogy a fiam ott volt a repülőtéren” – mondta a Direkt36-nak idősebb Kovácsics. Azt állította, fiával nem szoktak munkáról beszélni, a CECZ operatív irányításában pedig nem vesz részt, nem vezető tisztségviselő, csak „víziógyártással” foglalkozik. Kovácsics arra a kérdésre nem válaszolt, hogy a fia milyen módon vett részt az eszközök beszerzésében. Az ITM és ifj. Kovácsics nem reagált a portál kérdéseire.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A CECZ nemrég például a félig állami tulajdonban, félig Horváth László tiszteletbeli kazah konzul tulajdonában lévő MÁV-REC Kft.-vel írt alá együttműködési megállapodást egy Belső-Kína és Záhony közötti összeköttetés kialakításáról.