„Miniszterelnök úr, továbbra is az a látszat, hogy Ön sunyít” – Egyértelmű választ várnak Orbán Viktortól a CEU ügyében

2018. október 19., 18:54

Szerző:

Írásbeli kérdéssel fordult Szabó Szabolcs független parlamenti képviselő Orbán Viktorhoz a CEU ügyében. A politikus felhívja a figyelmet, hogy bár a Soros György alapította egyetem minden feltételnek megfelel, amelyet a nevét viselő tavalyi törvénymódosításban a lex CEU-ban támasztottak vele szemben, az Orbán-kormány nem hajlandó az Országgyűlés elé vinni a New York állammal kötött kétoldalú megállapodást, az ennek okát firtató kérdésre pedig Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára csak komolytalan választ adott. Ebben mindössze annyi áll, hogy ,,vizsgálni szükséges”, a CEU valóban teljesíti a feltételeket.

Fotó: Kökényesi Gábor

A CEU alapítója, Soros György elleni gyűlöletkampány jegyében az Orbán-kormány tavaly nyomta le az Országgyűlés torkán az egyetem budapesti működését ellehetetlenítő lex CEU-t, amelynek az értelmében külföldi egyetem nem folytathat képzést Magyarországon, ha az anyaországban – a CEU esetében az Egyesült Államokban – nincs akkreditált képzése. Bár ezt a követelményt a CEU már teljesíti a New York-i Bard Colledge-dzsal kötött megállapodással, az Orbán-kormány nem hajlandó jóváhagyni az ügyben New York állammal kötött szerződést. Ezt kell az Országgyűlésnek is ratifikálnia, hogy a CEU tovább működjön Budapesten, de az Orbán-kormány egyre halogatja az erről szóló javaslat benyújtását.

Szabó Szabolcs most arra kéri Orbán Viktort, hogy személyes ő válaszoljon a következő kérdésekre:

  • Kik végzik és mióta az Rétvári Bence válaszában foglaltak szerint a vizsgálatot a CEU ügyében?
  • Adjon tájékoztatást, milyen szinten, és milyen menetrend szerint zajlottak érdemi egyeztetések az elmúlt egy évben a kormány képviselői és az egyetem képviselői, valamint New York-i állam oktatási hivatalával?
  • Támogatja, hogy a kormány úgy terjessze a parlament elé a CEU hazai működését lehetővé tevő megállapodást, hogy arról még az idei őszi ülésszak keretében dönthessen az Országgyűlés?
  • Kész-e vállalni végre a nyilvánosság előtt döntését az írásbeli kérdésre adott közvetlen és egyértelmű válasz formájában?

„Ön pontosan tudja, hogy az időhúzás egyre lehetetlenebb helyzetbe hozza az egyetemet, annak oktatóit, diákjait, hiszen az idő múlása lassan lehetetlenné teszi, hogy az intézmény új diákokat fogadhasson a magyarországi campuson. Miniszterelnök úr, bizony továbbra is az a látszat, hogy Ön sunyít, az a látszat, hogy kerüli az egyértelmű állásfoglalást, és Ön úgy játszik a CEU ügyével, sorsával, mint egy talonba helyezett kártyával. Kérem ne tegye ezt tovább! Ez a magatartás, bizony nem más, mint hazafi.hoz, államférfihoz nem méltó hatalmi arrogancia”

– jegyzi meg Szabó Szabolcs. Eközben a CEU minden eshetőségre készen készíti elő a terepet a Bécsbe költözéshez.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.