Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Több százezer magyar munkavállaló zsebbe kaphatja meg fizetését, a cégek trükköznek a járulékokkal

2019. november 19. 17:25 - szerző: 168 Óra

– A kormány várakozásai szerint jövőre kevesebb mint 250 ezer főre csökken a minimálbérre bejelentett munkavállalók száma, döntő többségük ugyanakkor a valóságban jóval több pénzt kaphat úgy, hogy havi bevételének egy részét feketén adja a munkáltatója"

– nyilatkozta a kormánypárti Magyar Nemzetnek Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke. Palkovics szerint csak megbecsülni lehet, hány ilyen munkavállaló van. Hozzátette, hogy a 250 ezer többsége valószínűleg magánvállalkozó, akik adminisztratív okokból jelentik be magukat a legkisebb bérre.

A cégek elsődleges célja ezzel az adó- és járulékfizetési kötelezettségeik csökkentése, de továbbra is előfordul olyan, hogy be sem jelentik alkalmazottaikat.

A 250 ezer főre vonatkozó adatot érdemes óvatosan kezelni, sokkal többen is lehetnek a minimálbérre bejelentett állampolgárok. 2019 januárjában a Portfolió számolta ki a jövedelmi statisztikákból, hogy összesen 1,1 millió ember kereshet szakképzettség után járó garantált bérminimumot, valamint minimálbért – erről az RTL Klub Híradója is beszámolt.