Több százezer magyar munkavállaló zsebbe kaphatja meg fizetését, a cégek trükköznek a járulékokkal

2019. november 19., 17:25

Szerző:

– A kormány várakozásai szerint jövőre kevesebb mint 250 ezer főre csökken a minimálbérre bejelentett munkavállalók száma, döntő többségük ugyanakkor a valóságban jóval több pénzt kaphat úgy, hogy havi bevételének egy részét feketén adja a munkáltatója"

– nyilatkozta a kormánypárti Magyar Nemzetnek Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke. Palkovics szerint csak megbecsülni lehet, hány ilyen munkavállaló van. Hozzátette, hogy a 250 ezer többsége valószínűleg magánvállalkozó, akik adminisztratív okokból jelentik be magukat a legkisebb bérre.

A cégek elsődleges célja ezzel az adó- és járulékfizetési kötelezettségeik csökkentése, de továbbra is előfordul olyan, hogy be sem jelentik alkalmazottaikat.

A 250 ezer főre vonatkozó adatot érdemes óvatosan kezelni, sokkal többen is lehetnek a minimálbérre bejelentett állampolgárok. 2019 januárjában a Portfolió számolta ki a jövedelmi statisztikákból, hogy összesen 1,1 millió ember kereshet szakképzettség után járó garantált bérminimumot, valamint minimálbért – erről az RTL Klub Híradója is beszámolt.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.