Minek ment oda? – Honlap a szexuális zaklatás és a hatalommal való visszaélés áldozatai számára

2018. október 16., 19:37

Szerző:

A nemzetközi #metoo mozgalom hatására Sárosdi Lilla színésznő egy éve osztotta meg a nyilvánossággal, hogy ő is szexuális zaklatás áldozata volt. Fel akarta hívni a figyelmet a szexuális visszaélésekre Magyarországon is. Az évfordulóhoz kapcsolódóan a Független Előadó-Művészeti Szövetség (FESZ) elindította a Minekmentoda projektet és a minekmentoda.hu honlapot, amelynek célja, hogy segítséget nyújtson a szexuális zaklatás és más hatalommal való visszaélés áldozatai számára – írja az Index a FESZ közleménye alapján.

A FESZ célja a kampánnyal, hogy ne a nyilvánosság bevonása legyen az egyetlen eszköz, amellyel az áldozatok elérhetik, hogy meghallják a hangjukat. Egyúttal intézményvezetők figyelmét is fel akarják hívni arra, hogy ismerjék fel és használják a bizalmi környezet kialakítását és megtartását segítő technikákat. A projekt alapgondolata az, hogy mindenkinek joga van a biztonságos munkakörnyezethez.

A honlapon a zaklatás és hatalommal való visszaélés formáit mutatják be példákon keresztül, de a hatályos jogszabályokat is leírják, illetve egy panaszbejelentő felületet is biztosítanak.