Mindössze 250 millió forintból rendbe lehetett volna tenni a Honvédkórház sürgősségi centrumát

2018. október 12., 10:05

Szerző:

Egy kisvárosi focisuli fejlesztésére szánt összeg, nem egészen 250 millió forint kellett volna a hvg.hu birtokába jutott dokumentumok szerint ahhoz, hogy ne álljon ma összeomlás szélén a Honvédkórház sürgősségi centruma. A betegéleteket veszélyeztető helyzetre egy év alatt csaknem száz levélben figyelmeztették a Honvédkórház parancsnokát.

A portál információi szerint havi körülbelül 10 millió forintot kért a Honvédkórház parancsnokától az intézmény sürgősségi centrumában dolgozó szakorvosok béremelésére Zacher Gábor, az osztály korábbi vezetője. Emellett további egyszeri, nagyjából 50 millió forint hiánya vetődött fel az elromlott vagy elavult orvosi eszközök pótlására, amelyek nélkül ma életek veszélyeztetésével zajlik az ellátás a főváros legtöbb beteget ellátó sürgősségi centrumában. Ez utóbbit szakértők állítják, illetve benne áll abban a több száz oldalnyi, a kórház parancsnokának, Kun Szabó Istvánnak címezett figyelmeztető levélben, amelyet 2017 szeptemberi kinevezése óta küldtek neki a sürgősségi centrumból.

– Jelen státuszunkban még a mostani megterhelés is meghaladja az osztály kapacitását, a jelenlegi személyi állomány és a beáramló betegek mennyisége közötti aránytalanság nem ritkán a betegveszélyeztetésről szól

– kapta például a figyelmeztetést a főigazgató ez év júliusában.

A hvg.hu információi szerint Zacher Gábor 2015-ös kinevezése és 2018 szeptemberi távozása között legalább 30 levelet írt az intézmény éppen aktuális parancsnokának, amelyben a végül lemondásához vezető problémákra, az osztály elavult és hibás eszközparkjára, az egyre fogyatkozó számú dolgozók extrém leterheltségére és alulfizetettségre hívta fel a figyelmet.

Fotó: MTI/Lakatosi Péter

A centrumvezető főorvoson túl az SBC korábbi vezető ápolója ennél is többször, hetvenszer írt a szakdolgozók érdekében. A szeptember elején összehívott válságértekezleten a Honvédkórház parancsnoka az orvosok mellett ugyan a szakdolgozóknak is ígéretet tett bérkiegészítésre, ennek konkrét részleteiről csak múlt héten állapodtak meg.

A portál úgy tudja, hogy a szakdolgozók elvándorlását többfajta új bérelemmel állítaná meg a kórház vezetése. A szakképzett ápolónál havi 60-90, a segédápolóknál és betegszállítóknál pedig körülbelül havi 20-30 ezer forintot jelentő bérkiegészítés mellé bevezetnék a 40 ezer forintos osztályvezetői és a 20 ezer forintos csoportvezetői pótlékot, a plusz 20-20 ezer forinttal járó szakmai és szociális vezetői posztot, további ösztönzőként pedig 20 ezer forintot kapna novembertől „a hónap dolgozója” is.

A romló körülményeket a sürgősségi centrum halálozási mutatói is tükrözik. A hvg.hu birtokába jutott összesítés szerint míg 2015-ben évi 254 beteg halt meg az SBC-n, addig 2017-ben már 333. Az emelkedő számok miatt a szeptemberi összefoglaló saját maga is csak „Halálgyár” névvel illeti a részleget, miközben a jelenséget az emelkedő dolgozói terheléssel, fluktuációval, a csökkenő kapacitással és a romló színvonalú infrastruktúrával magyarázza.