Mindenki menekül, eltűnnek a hajléktalanok a budapesti utcákról

2018. október 15., 20:55

Szerző:

Ma lépett hatályba a szabálysértési törvény módosítása, amely az alkotmánynak megfelelően gyakorlatilag betiltja a hajléktalanságot Magyarországon, az Index pedig azt írja, hogy Budapesten több olyan frekventált helyről is eltűntek a fedél nélküliek, ahol korábban még lehetett látni őket. Az egyik ilyen hely a Deák Ferenc téri aluljáró, ahol vasárnap még többen meghúzták magukat, hétfőn viszont már kámforrá váltak, remélhetőleg biztonságos helyet találva maguknak.

Forgács Simonnak, az Iparművészeti Egyetem vizuális kommunikáció–videó szakos hallgatójának diplomamunkája 2010-ből
Fotó: Népszabadság-archív / Teknős Miklós

Az új rendelkezések értelmében szabálysértési eljárás indítanak azokkal szemben, akiket a rendőr 90 napon belül már háromszor szólított fel a közterület elhagyására, ám ennek az adott időn belül negyedik alkalommal sem tesznek eleget, ami azonban a hajléktalanokat menekvésre késztethette, az nem önmagában ez, hanem hogy a múlt héten kiszivárgott információk szerint a rendőrség hatalmas akciót indít a kiszorításukra. Az akció célja egyrészt az, hogy kiszorítsák a hajléktalanokat a belső kerületekből, másrészt viszont gondolkodnak azon is, hogy a külterületeken élő hajléktalanok ellen is fellépjenek. Úgy tudni, a külső kerületek kapitányságainak rendőreit is a belső kerületekbe vezénylik.

A hajléktalanság betiltását annak a Bajkai Istvánnak – Orbán Viktor és családja ügyvédjének, több közbeszerzés nyertesének és erzsébetvárosi alpolgármesternek – a jóvoltából foglalták alkotmányba, aki szerint a hajléktalanok csak azért élnek az utcákon, mert nem szeretik a szabályokat. Bár a Fidesz szerint senkinek nem kell hajlék nélkül maradnia, a hajléktalanszállókon van elég férőhely, jellemző, hogy a téli krízisidőszakban megnyitott szállókkal együtt országszerte mintegy 11 200 férőhelyről van szó, a hajléktalanok száma viszont ennek legalább két-háromszorosát is eléri.

Ami a szabálysértési törvényt illeti, annak a legkegyetlenebb kitétele, hogy a hajléktalanok holmiját valahol tárolni kell, ami helyi önkormányzati vagy a rendőrségi feladat lesz. A holmiról leltárt készítenek, az értéküket is felbecsülik, azt a holmit viszont, amelyet nem lehet tárrolni, megsemmisítik. Erről szintén jegyzőkönyv készül, de a hajléktalanoknak nem térítik meg az okozott kárt.

A Deák Ferenc téren – írja az Index – folyamatos a rendőri jelenlét.

 

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.