Minden vidéki fiókját bezárja a Matolcsy-család súlyos pénzügyi gondokkal küzdő házibankja

2019. január 8., 10:08

Szerző:

Az összes vidéki bankfiókját becsukta az a Növekedési Hitelbank (NHB), amely Szemerey Tamás, vagyis a Magyar Nemzeti Bank (MNB)  elnöke, Matolcsy György unokatestvérének tulajdonában van – írta az Index. Az NHB-ról tavaly decemberben derült ki, hogy súlyos likviditási gondjai vannak, emiatt az MNB is kénytelen volt beavatkozni: felügyeleti biztost rendelt ki, 7 millió forintban maximalizálta az egy ügyfél által felvehető betéteket egy hónapos időtávra, illetve megtiltotta az új hitelkihelyezéseket.

A NHB már a kezdetektől szorosan kötődött a Matolcsy-családhoz. Egyrész a Matolcsy vezette jegybank alapítványai (az MNB által felhalmozott nyereségből) több milliárd forintos betéteket helyeztek el az unokatestvér bankjánál. Ezen felül Matolcsy György fia, Matolcsy Ádám több vállalkozásához is jelentős hiteleket kapott az NHB-tól.

Az Index szerint a rossz hírek ellenére az NHB-nál eddig nem volt ügyfélroham, nincsenek sorok, vagy intenzív reklamációk a banknál, de természetesen ez azért a bank „elenyésző” méretéből is fakad. A banknál elmondták, hogy az előírt bankszünnap és informatikai felkészülés után immár minden rendszer működik, és az MNB által engedélyezett szolgáltatások elérhetőek (hitelfelvételre, vagy nagy összegű betétkivételre természetesen nincsen lehetőség).

A helyi NHB-fiókokra az van kiírva, hogy a fiókok bezárnak. Állítólag már az MNB határozata előtt döntött a bank, hogy az országos fiókhálózat 90 százalékát bezárja.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.